Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Een clip als vuistslag in je gezicht

Rapper Zwangere Guy toont huiselijk geweld op keiharde manier

- (tlb)

Een man cirkelt als een bokser rond een weerloze vrouw en begint dan genadeloos op haar te slaan. De nieuwe videoclip van de Brusselse rapper Zwangere Guy, waarin hij afrekent met zijn gewelddadi­ge stiefvader, is bikkelhard. “Je kan hierover zwijgen of je kan hiermee naar buiten komen”, zegt hij.

Je moet je uiterste best doen om niet ineen te krimpen of weg te kijken als de man in de clip vuistslag na vuistslag uitdeelt aan zijn vrouw, die uiteindeli­jk hevig bloedend neervalt. Rapper Zwangere Guy, echte naam Gorik van Oudheusden, wordt in de clip gedwongen om naar het tafereel te kijken. Ondertusse­n rapt hij: “Mijn moeder werd geslagen door een vuile hond, verkracht, misbruikt waar m’n kleine zus bijstond.”

Het is een bikkelhard­e, brutale manier om af te rekenen met zijn moeilijke jeugd. Toen hij 9 was, scheidden zijn ouders. Zijn moeder viel daarna op een foute kerel, die haar jarenlang sloeg en misbruikte. Op zijn 14de is van Oudheusden uiteindeli­jk van huis weggelopen. Zijn zus bleef achter.

Gorik is intussen dertig, maar de wonden zijn helemaal niet geheeld. Hij rapt over hoe hij zijn stiefvader “in een Waals kanaal wil dumpen”. “In mijn hoofd sta ik ook klaar om die gast te vermoorden”, zegt hij daarover aan de collega’s van De Standaard. “Het mag uiteraard niet, want dan verlaag ik me nog harder dan hij.”

“Het zijn gevoelens die veel jonge slachtoffe­rs van mishandeli­ng voelen”, zegt Sofie Crommen, voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Kinder- en Jeugdpsych­iatrie. “En ja, voor alle duidelijkh­eid: huiselijk geweld zién is ook een vorm van mishandeli­ng voor een kind.”

Eén op de dertig kinderen, tussen de 3 en 3,5%, krijgt tijdens zijn jeugd met misbruik te maken, zegt Crommen. “Per grote klas op school dus een kind. Tegelijk weten we dat maar een geval op vijf officieel gemeld wordt”, zegt ze. “De gevolgen voor die kin- deren zijn enorm. Ze krijgen posttrauma­tische stress, sommigen ontwikkele­n angststoor­nissen of een depressie. Ze worden prikkelbaa­r en teruggetro­kken, krijgen te maken met concentrat­iestoornis­sen, kampen met schuldgevo­elens en een laag zelfbeeld.”

Psycholoog

Van Oudheusden dweilde afgelopen zomer alle festivals af met zijn groep STIKSTOF en heeft pas getekend bij Universal. In maart volgend jaar komt zijn soloalbum uit. “”Het was tijd om de bubbel te doorprikke­n van de grappige Guy”, zegt hij. “Het is mijn manier om het trauma te verwerken.”

Naar een psycholoog ging hij niet. “Na twee keer heb ik het opgegeven”, zegt hij daarover. “Ik zat er nog middenin. Ik was 21 of 22.”

Kinderen die met huiselijk geweld te maken krijgen, geraken sowieso moeilijk aan gedegen hulp, zegt Crommen. “Er zijn wachtlijst­en, soms is de opvolging ook niet nauwgezet genoeg en geraken die kinderen “verloren”. En dat terwijl het om een zeer ernstig probleem gaat dat een jong leven compleet op z’n kop zet.”

 ?? FOTO RR ?? Een beeld uit de snoeiharde clip.
FOTO RR Een beeld uit de snoeiharde clip.
 ?? FOTO FRED DEBROCK ?? Gorik van Oudheusden alias Zwangere Guy.
FOTO FRED DEBROCK Gorik van Oudheusden alias Zwangere Guy.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium