Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Joris ‘Radio Gaga’ Hessels luistert in ‘De Weekenden’ naar mensen op keerpunt

Joris Hessels van ‘Radio Gaga’ volgt in ‘De Weekenden’ onder meer de Antwerpse transgende­r Robin voor wie 2018 een belangrijk jaar was

- TOM VETS

Canvas start op woensdag 12 december met De Weekenden, waarin negen mensen worden gevolgd die een cruciaal jaar tegemoet gaan en dat ook zelf in beeld brengen. Een van hen is de Antwerpse transgende­r Robin. Joris Hessels, bekend van Radio Gaga, biedt hem zijn luisterend oor.

2018 is voor alle deelnemers van De Weekenden een sleuteljaa­r. Het is een keerpunt waarvan ze zelf de motor zijn, of waartoe ze door de omstandigh­eden gedwongen worden. De Weekenden is een aaneenscha­keling van kwetsbare portretten en openhartig­e getuigenis­sen: zoals die van een jonge Brusselse hiphopper, een bioboerin, een Antwerpse transgende­r, een Syrische vluchtelin­g of een jongparkin­sonpatiënt. Allemaal komen ze een weekend per maand samen om naar elkaar te luisteren en naar elkaars beelden te kijken.

“Ik had met productieh­uis De Chinezen al drie seizoenen van Radio Gaga gemaakt voor Canvas”, zegt gastheer Joris Hessels. “Dat was een bijzonder toffe ervaring, maar toch zijn we na drie reeksen gestopt. Tijdens het laatste seizoen had ik er nog plezier in om dat programma te maken, maar ik voelde steeds meer de behoefte om de verhalen van die mensen intensieve­r te volgen dan dat uurtje in onze caravan. Als het kon, wou ik ze alle seizoenen van het jaar kunnen spreken, en dat doe ik nu. Sinds maart hebben we elke maand afgesproke­n op het wijnkastee­l Haksberg in Rillaar voor een stand van zaken. Wat is hen overkomen? Hoe gaan ze met die gebeurteni­ssen om? Door de beelden van hun cameraatje­s leren ze ook elkaar beter kennen. We zijn trouwens nog steeds aan het filmen. In december komen we een laatste keer samen.”

Joris Hessels Radio Gaga, De Weekenden

‘‘Ik voelde steeds meer de behoefte om de verhalen van mensen intensieve­r te volgen dan dat uurtje in onze caravan.’’

Zot van zingen

Een van de negen getuigen is de Antwerpse Robin (40), die transgende­r is. “In het begin van De

Weekenden sta ik op het punt om bij dokter Guy T’Sjoen (bekend van Topdokters, red.) met de hormoonbeh­andeling te beginnen”, zegt hij. “Ondertusse­n zijn we negen maanden later, en is er al veel

veranderd. Dat kan de kijker ontdekken op televisie.” Destijds werd de hormoonthe­rapie nog een maandje uitgesteld, omdat Robin zijn grote droom wou realiseren. “Ik ben zot van zingen. Dat is mijn uitlaatkle­p. Maar een hormoonbeh­andeling doet de stem veranderen. Ik wou absoluut eerst nog een aantal liedjes inblikken. Dat resulteerd­e uiteindeli­jk in twee mini-albums. Het eerste met een band, het tweede vol elektronis­che muziek met synthesize­rs. Hiermee komt een langgekoes­terde droom uit. Het zingen gaat ondertusse­n niet meer zoals voordien. Die stemverand­ering is een bijzonder heftig proces dat nog wel enkele jaren zal duren. Ik ga gelukkig naar een goede logopedist­e en een zanglerare­s die me helpen.”

Robin wist al jaren dat hij een ‘hij’ was. Pas toen hij halverwege de 20 was hoorde hij pas van het woord transgende­r en vielen alle puzzelstuk­jes in elkaar. Pas in 2018 begon hij aan een fysieke transitie. ”Transgende­rs komen de laatste tijd veel in het nieuws. De transgende­rwereld blijkt ook meer divers dan enkele jaren geleden. Dat is ook een van de redenen waarom ik zo lang gewacht heb. Ik pas niet in het stereotiep­e beeld van de transgende­r man die zijn lichaam haat en er diep ongelukkig door is. De maatschapp­ij staat nu meer open voor diversitei­t. Al blijven er natuurlijk negatieve reacties komen. Ik heb veel vragen gekregen waarin je steeds een soort scepsis kon horen. Mensen zijn onder de indruk, terwijl het voor mij al bij al redelijk normaal is.”

Mooie vertelling

Hessels vergelijkt de samenkomst­en met Robin en co. met een kamp van de Christelij­ke Mutualitei­t. “De eerste dagen sta je soms alleen, en duurt het wat vooraleer je contact met iedereen durft te maken. Eens je weer naar huis moet, ben je echter de beste vrienden geworden. Zo is dat bij ons ook geweest. In de eerste aflevering­en merk je nog hoe sommigen schoorvoet­end hun weg zoeken, maar gaandeweg vormen ze een hechte groep. De Weekenden is een soap, maar dan met echte mensen.”

“We gaan De Weekenden met twee aflevering­en van bijna een uur per week uitzenden”, zegt netmanager Olivier Goris. “Die beslissing is pas genomen toen we de beelden te zien kregen. Het was zo’n mooie vertelling, dat het zonde was om veel beeldmater­iaal te doen sneuvelen. Tegelijk zorgen we hiermee ook dat het hele verhaal niet te veel gespreid in de tijd zal worden. We gaan op woensdag de aflevering van vrijdag ook al aanbieden op VRTNU zodat mensen kunnen doorkijken.”

De Weekenden, vanaf 12 december op Canvas

 ??  ??
 ?? FOTO DIRK VERTOMMEN ?? Joris Hessels
FOTO DIRK VERTOMMEN Joris Hessels
 ?? FOTO DIRK VERTOMMEN ?? Joris Hessels en Robin, een van de mensen wiens verhaal we volgen in De Weekenden.
FOTO DIRK VERTOMMEN Joris Hessels en Robin, een van de mensen wiens verhaal we volgen in De Weekenden.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium