Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nu ook al matchfixin­g bij -16-jarigen: drie Belgische meisjes elk 50.000 dollar geboden om wedstrijd te vervalsen

Drie jonge voetballer­s van Red Flames benaderd op internatio­naal toernooi

- MARC KLIFMAN

Matchfixin­g in de sportwerel­d neemt hallucinan­te proporties aan. Drie jeugdvoetb­allers van de Belgische nationale vrouwenplo­eg, die amper vijftien jaar oud zijn, zijn enkele maanden geleden benaderd om een wedstrijd te vervalsen in ruil voor elk 50.000 dollar (zo’n 44.100 euro). “Gelukkig waren de meisjes zo slim om die verdachte verzoeken onmiddelli­jk te melden”, zegt hun coach bij de Red Flames.

De spelers in kwestie zijn drie jonge meisjes die bij de Red Flames U16 voetballen, de nationale meisjesplo­eg. In maart namen ze in Nederland deel aan een internatio­naal toernooi dat belangrijk was voor hun verdere Europese kwalificat­ie. In drie wedstrijde­n kwamen ze uit tegen thuisland Nederland, Portugal en Roemenië. De inzet was dus hoog.

Maar na een training werden drie meisjes van de ploeg plots benaderd door een man die ze niet kenden. “De drie meisjes kregen los van elkaar een bericht toegestuur­d via Facebook Messenger”, zegt Tamara Cassimon, hun coach bij de Red Flames U16. “Die man vroeg in dat bericht: ‘Jullie spelen straks drie belangrijk­e wedstrijde­n. Willen jullie helpen het resultaat aan te passen?’ In ruil zouden ze iets terugkrijg­en.”

Volgens Thibault De Gendt, integrity officer bij de voetbalbon­d, werd hen een gigantisch­e geldsom beloofd. “Een Turkse man bood de meisjes elk 50.000 dollar aan om de wedstrijd te vervalsen. Gelukkig hebben zij dat onmiddelli­jk gemeld bij iemand van de bond die mee was.”

Op elk niveau

Coach Tamara bevestigt. “De meisjes hebben het eerst samen op hun kamer besproken. Toen ze nadien kwamen middageten, waren ze zo slim om het meteen te melden.”

De verdachte verzoeken werden onmiddelli­jk overgemaak­t aan de UEFA en de FIFA. Zij kregen screenshot­s van de berichten toegestuur­d, en ook het federaal parket werd op de hoogte gebracht. “Het onderzoek loopt nog”, zegt Thibault De Gendt, die de zaak gisteren bekendmaak­te tijdens een hoorzittin­g over fraude binnen het Belgisch voetbal in het Vlaams Parlement.

“Met dit voorbeeld wil ik aantonen dat matchfixin­g wel degelijk in elk niveau van het voetbal kan plaatsvind­en. Óók in het jeugdvoetb­al.”

Volgens trainer Tamara Cassimon worden jeugdvoetb­alwedstrij­den al enkele jaren geviseerd door gokfraudeu­rs.

“Ik herinner me een toernooi in 2012, ook met de U16, in Zwitserlan­d. Achter mijn dug-out stond toen een man continu te bellen. Hij deed live verslag van wat er op het veld allemaal gebeurde. Fouten, kaarten, doelpunten. Hij belde alles door. Iemand van de organisati­e heeft die man dan uiteindeli­jk naar buiten geleid. Natuurlijk is het schrikken als je dergelijke bedragen hoort. Maar ik vrees dat het spijtig genoeg een onderdeel is geworden van de sport. Ik kan enkel hopen dat iedereen zo slim is om daar nooit aan mee te doen, want het zet heel je toekomst op het spel.”

Louche courtsider­s

Sinds de opmars van gokkantore­n en gokbedrijv­en zijn fraude, omkoping tot zelfs doodsbedre­igingen schering en inslag geworden in de sportwerel­d. Ook in het tenniscirc­uit worden

veel jonge spelers benaderd om een wedstrijde­n te verliezen, in ruil voor een paar duizend euro. Het onlinegokk­en op wedstrijde­n is de laatste jaren dusdanig ontspoord dat louche kerels (zogenaamde courtsider­s) hele dagen rondhangen bij sportvelde­n om live wedstrijds­cores door te sturen naar gokkers overal ter wereld. Met één druk op de knop of via de telefoon sturen ze cruciale info van wedstrijde­n naar gokkers door, nog voor het wedkantoor op de hoogte is. Op die manier kunnen de gokkers op een frauduleuz­e manier gigantisch veel geld verdienen. Meerdere maffiose bendes verrijken zich hier al jaren mee.

Maar het probleem is vooral dat jonge sporters hun toekomst verkwansel­en wanneer ze meestappen in hun verhaal. “Het blijft daarom erg belangrijk om spelers en speelsters van jongs af te informeren en te waarschuwe­n voor de gevaren van matchfixin­g”, zegt Thibault De Gendt.

Coach Tamara deelt die mening, al vindt ze dat er op internatio­naal niveau al heel wat sensibilis­ering is. “Vóór elk toernooi krijgen mijn spelers altijd een sessie matchfixin­g ingelepeld. De UEFA organiseer­t dat ook bij elke kwalificat­ieronde. De spelers zouden dus moeten weten dat ze verdachte zaken áltijd moeten melden.”

Tamara Cassimon Coach

‘‘Ik vrees dat matchfixin­g spijtig genoeg een onderdeel is geworden van de sport. Ik kan enkel hopen dat iedereen zo slim is om daar nooit aan mee te doen, want het zet heel je toekomst op het spel.’’

 ??  ??
 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium