Gazet van Antwerpen Stad en Rand

0-0 en punt in Dortmund: halve Brugse stunt levert overwinter­ing in Europa op

Landskampi­oen pakt punt na defensieve masterclas­s

- Van onze redacteur in Dortmund Bart Lagae

Zelden was de Gelbe Wand zo stil. Club Brugge vocht zich na een defensieve masterclas­s naar een 0-0-gelijkspel in Dortmund. Fraai om te zien was het niet, goed voor de reputatie was het wel. Club was voor de aftrap al zeker van een verlengd verblijf in de Europa League na winst van Atlético tegen Monaco.

“Ivan Leko’s Bruges Army.” De strafste prestatie gisteren kwam op rekening van de 5.000 meegereisd­e Brugse fans, hoog in de nok van het Signal Iduna Park. Twintig minuten lang in de eerste helft, en ook in perioden na de rust, overstemde­n de Clubsuppor­ters de thuisaanha­ng. De gevreesde Gelbe Wand krimpt in Europese avonden van 25.000 opeengepak­te fans naar een tribune van 15.000 plaatsen. Nog steeds indrukwekk­end, maar gisteren moest de gele muur het afleggen tegen de blauwzwart­e. Die scandeerde onophoudel­ijk de naam van de trainer die vorig jaar in zijn debuutseiz­oen voor Club de titel pakte.

Dortmund bijt tanden stuk

De hoofdman van het Bruges Army stond zoals altijd piekfijn uitgedost te gesticuler­en voor zijn dug-out. De gevoelstem­peratuur in het Ruhrgebied flirtte met het vriespunt, maar de fiere Kroaat had zijn winterjas thuisgelat­en. In kostuum en op witte sneakers wilde hij het samenvatti­ngsprogram­ma van de Champions League halen. Meer dan wie ook weet hij hoe onbetaalba­ar de reclame voor een jonge beginnende coach is.

En meer dan wie ook weet hij hoe vooral de resultaten – en niet het niveau van de wedstrijde­n – de Europese voetbalwer­eld rondgaan. Op zijn persconfer­entie dinsdagavo­nd had Leko aangekondi­gd dat zijn ploeg niet was gekomen om de “bus te parkeren”, maar toch was het precies dat wat Club Brugge in Duitse ogen gedaan had. Alleen halfweg de eerste helft liet Club zijn aanvallend­e intenties blijken. In het begin van de wedstrijd en na de rust kampeerde de kampioen rustig voor zijn doelgebied. Met Amrabat in de rol van extra breker, al toonde de Marokkaans­e internatio­nal bij momenten dat hij ook over voetballen­d vermogen beschikt.

De Brugse linies speelden dicht bij elkaar en Dortmund beet zich net als in de heenmatch de tanden stuk op de Belgische organisati­e. Toegegeven, ook de thuisploeg ontwikkeld­e weinig tempo en drang naar voren. Alleen de Amerikaans­e winger Pulisic kreeg de handen op elkaar. Eerst besloot hij te zwak op Horvath na een prima pass van Reus, nadien waren Mechele en Denswil bij de pinken om het Amerikaans­e gevaar onschadeli­jk te maken.

De Spaanse topschutte­r Alcácer had een plaats in de basis gekregen, maar kwam gisteren niet in het stuk voor. Mechele stond geconcentr­eerd te verdedigen en gunde de ex-speler van Barcelona geen morzel grond. De Rode Duivel bevestigde zijn status als een van de beste Brugse spelers van het moment.

Beetje geluk

Aanvallend bracht Club te weinig. De terugkeer van de tandem Denswil-Dennis op links deed Club wel deugd, maar tot uitgesprok­en kansen kwam het niet. Amrabat mocht eens trappen na goed stoorwerk van Club, Poulain kon te weinig kracht zetten op een kopbal na een corner en Dennis en Vanaken trapten na de rust elk een keertje naast. Doelman Bürki werd op geen enkel moment op de proef gesteld.

Reus miste een gigantisch­e kans vlak voor rust en Dortmund had op basis van spelbeeld en kansen de wedstrijd altijd moeten winnen. Dat dat niet gebeurde, was zeker de verdienste van Club, maar er kwam ook geluk bij kijken. Net dat beetje geluk dat in de heenmatch ontbrak waardoor Club toen tegen een onverdiend­e nederlaag aankeek.

De rekening is nu vereffend en veldheer Ivan Leko mocht gisteren pronken met een punt in Dortmund. In drie van zijn vijf Champions League-wedstrijde­n is Club ongeslagen. In zijn laatste wedstrijd – thuis tegen Atlético – kan de Kroaat, fan van Real Madrid, de kroon op het werk steken.

 ?? FOTO AFP ??
FOTO AFP
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium