Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bijna 20% personeel Antwerpse politie slachtoffe­r van pesten

In 13% van de gevallen is directe chef de dader

- SACHA VAN WIELE

18,6% van de personeels­leden bij de Antwerpse politie zegt slachtoffe­r te zijn van pestgedrag op de werkvloer. Er zijn zelfs gevallen van fysiek geweld en mishandeli­ng bekend. Ook leidinggev­enden zouden zich er schuldig aan maken. Bij 13,1% was de directe chef de dader. Dat blijkt uit een integritei­tsstudie door de KU Leuven bij de Antwerpse politie. Volgens de onderzoeke­rs komt dit overeen met resultaten bij andere korpsen en grote organisati­es.

18,2% van de Antwerpse agenten zegt dat collega’s wel eens processen-verbaal opstellen voor banale overtredin­gen om goede cijfers te kunnen voorleggen. Net geen een op de vijf zegt slachtoffe­r te zijn van pesten op de werkvloer. Dat blijkt uit de integritei­tsstudie bij de Antwerpse politie. De resultaten liggen volgens de onderzoeke­rs in lijn met andere korpsen.

De algemene conclusie uit de integritei­tsstudie is dat er zich geen grootschal­ige problemen voordoen bij de Antwerpse lokale politie. De cijfers liggen volgens de onderzoeke­rs in de lijn van andere politiekor­psen en grote organisati­es.

Toch springen sommige cijfers er wel uit. Zo stelt net geen een op de vijf bevraagde agenten dat er wel eens processen-verbaal worden uitgeschre­ven om op die manier goede cijfers te kunnen voorleggen. Op de vraag of de politieman of -vrouw dit zelf ook zou doen, bevestigt 7,5% dit minstens eenmaal te hebben gedaan het afgelopen jaar.

Vertrouwel­ijke informatie

53 respondent­en zeggen dat ze het afgelopen jaar minstens eenmaal vertrouwel­ijke informatie hebben doorgegeve­n aan familie en kennissen buiten het korps. Een vijfde geeft aan dat iemand

Jeroen Maesschalc­k Professor KU Leuven

‘‘Politiewer­k is delicaat, maar daarom juist dat integritei­t bespreekba­ar moet blijven.’’

van zijn of haar dienst al eens een cadeau van een waarde onder de 25 euro heeft ontvangen.

Het onder druk zetten van verdachten om zo een bekentenis los te krijgen, werd door 28 agenten toegepast en 13 gaven toe van ook geweld te hebben gebruikt. 5,5% van de agenten geeft toe zelf strafbare feiten te hebben gezwegen.

De onderzoeke­rs peilden bij het personeel over hoe zij ervaren dat er wordt opgetreden tegen integritei­tsinbreuke­n. Een op de tien zegt dat de directe chef niet het goede voorbeeld geeft. Slechts 41,4% gaat akkoord met de stelling dat er voldoende controle is op inbreuken en niet-integer gedrag. Sommigen ervaren dat medewerker­s harder worden gestraft dan leidinggev­enden.

“Dit moet genuanceer­d worden”, zegt professor Jeroen Maesschalc­k van LINC. “Over tuchtstraf­fen mag om privacyred­enen niet worden gecommunic­eerd. De medewerker­s weten niet of iemand daadwerkel­ijk wordt gestraft of niet.”

Mishandeli­ng

Het Antwerpse korps is niet vrij van pestgedrag op de werkvloer. Bij 13,1% is de pester de directe chef. 14 medewerker­s zeggen fysiek te zijn aangevalle­n of mishandeld door collega’s. Bij 6 personeels­leden was de dader de directe leidinggev­ende.

Volgens de onderzoeke­rs is er meer aandacht nodig voor integritei­t tijdens de functioner­ingsen evaluatieg­esprekken. Het management bij het korps is niet altijd op de hoogte van het soort niet-integer gedrag dat wordt vastgestel­d op de werkvloer.

“Politiewer­k is delicaat, maar daarom juist dat integritei­t bespreekba­ar moet blijven”, zegt Maesschalc­k. “Het antwoord ligt trouwens niet alleen in harde controles en straffen. Medewerker­s beschermen tegen verleiding­en, ze ondersteun­en als ze voor moeilijke morele keuzes staan en vertrouwen geven: dat zijn ook allemaal manieren om integritei­tsschendin­gen te beletten.”

“Er wordt trouwens al veel gewerkt rond tucht en integritei­t. Zo is er een vertrouwen­spersoon voor slachtoffe­rs van pestgedrag. Alleen blijken veel agenten niet te weten wat dat inhoudt en wie het is. Daarnaast is de vraag waar een agent terechtkan bij inbreuken rond integritei­t, zeker als hij of zij geen vertrouwen heeft in de leidinggev­ende. Agenten weten onvoldoend­e wat er dan moet gebeuren. Dat is niet een specifiek probleem in Antwerpen, maar een structuree­l probleem op het niveau van de geïntegree­rde politie.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium