Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eerste babygorill­a in 38 jaar

Voor het eerst in 38 jaar is er een babygorill­a geboren in de Antwerpse Zoo

- BIEKE LATHOUWERS www.zooscience.be

Antwerpse Zoo verwelkomt “klein pluizenbol­letje dat alle harten sneller doet slaan”

Julie Vanassche verzorgste­r mensapen

‘‘Gorillabab­y’s huilen amper. Ze zitten voortduren­d bij mama en kunnen altijd aan eten.’’

38 jaar geleden was het, dat er nog eens een gorilla geboren werd in de Antwerpse Zoo. Mama Mayani is in de nacht van zondag op maandag bevallen van een flinke baby. “De eerste 24 uren verliepen perfect, het ziet er veelbelove­nd uit”, vertelt verzorgste­r Julie Vanassche razend enthousias­t.

De mini-handjes en dito voetjes van het kleine pluizenbol­letje doen alle harten sneller slaan. Het is vertederen­d om te zien hoe Mayani voor dat schattige ukje zorgt en ook de rest van de groep gorilla’s bekommert zich om het nieuwe lid van de familie. Mayani en haar baby zorgden voor een verrassing, want mama was uitgereken­d op 18 december. Toch is haar jong geen premature baby. “Het kleintje ziet er prima uit”, zegt verzorgste­r Julie. “Wij baseren ons voor die datum op de laatste paring die wij hebben gezien. Maar wat de dieren achter het hoekje doen, zien wij natuurlijk niet (lacht). We waren van plan om vanaf 1 december stand-by te blijven, maar Mayani had ons duidelijk niet nodig.”

Een gemiddelde gorillabab­y weegt zo’n 1,5 kilo bij de geboorte en is volledig ontwikkeld met een mooi zwart pelsje.

Groepsgebe­uren

De baby is waarschijn­lijk geboren rond 0.30u. “De bevalling zelf hebben we niet gezien, want nog niet overal hingen camera’s. Op de beelden die we wel hebben, zien we rond half één ’s nachts veel beweging bij de andere gorilla’s. Een bevalling is een groepsgebe­uren bij hen.

Ook voor de anderen is het allemaal spannend en heel erg boeiend. Plots hebben ze er daar eentje bij. Maandag waren ze allemaal erg moe, dus het was voor iedereen een zware nacht geweest. Intussen zijn ze wat bekomen en gaat alles weer zijn normale gangetje. Iedereen reageert rustig en ontspannen. Ook Mayani. Zij kan fantastisc­h multitaske­n: met baby, eten en stro in een hand, klimt ze met de andere hand naar boven om zelf haar nest te maken. Dat heb ik nog niet veel dames zien doen, zo vlak na de bevalling.”

Het ukje doet het al even goed als de mama. “Het is een stevig jong met een goede grip en we hebben het al elk uur echt zien drinken. Af en toe doet het zijn oogjes open.”

De babygorill­a drinkt drie tot vier jaar melk bij mama. Om de melkproduc­tie te stimuleren, geven de verzorgers Mayani extra calcium en vitamine D, opgelost in een beker water en wat Liga C. Baby’s hebben nog niet veel kracht, moeders dragen ze met een hand tegen de borst. Na zes maanden op de buik, verhuist het kleintje naar de rug. Of babygorill­a’s ook huilen? “Ze kunnen wenen maar doen het amper. Waarom zouden ze ook? Ze zitten voortduren­d bij mama op de buik. Lekker warm en eten binnen handbereik. Ze zeuren en gniffelen ook. Dat klinkt een beetje als bij een mensenbaby.”

Jongen of meisje

Het geslacht is voorlopig nog onbekend, maar het kleintje krijgt zeker een Afrikaanse naam die begint met de letter T. De verzorgers doen suggesties en wie naar het kleintje gaat kijken in de Zoo, mag in de shop mee stemmen. Elke dag om 13.45u is er een babbel bij de mensapen, dan vertellen de verzorgers hoe het gaat.

De geboorte van Mayani’s jong is om nog een andere reden speciaal. “Dit jong is de eerste Westelijke Laaglandgo­rilla ooit die in België geboren wordt”, zegt Julie.

De soort is erg bedreigd met nog maar 90.000 apen in het wild. In Kameroen heeft het CRC, de wetenschap­pelijke poot van de Antwerpse Zoo, al vijftien jaar een eigen veldstatio­n. In het Project Grands Singes onderzoeke­n de weten- schappers de invloed van illegale houtkap en landbouw op het overleven van de mensapen.

 ?? FOTO ZOO ??
FOTO ZOO
 ?? FOTO'S JAN VAN DER PERRE ?? Mayani en haar baby T. zitten gewoon bij de groep. Iedereen kan dus op babybezoek.
FOTO'S JAN VAN DER PERRE Mayani en haar baby T. zitten gewoon bij de groep. Iedereen kan dus op babybezoek.
 ??  ?? Annie Van den Berg.
Annie Van den Berg.
 ??  ?? Wendy Meys.
Wendy Meys.
 ??  ?? Melissa Jonckers.
Melissa Jonckers.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium