Gazet van Antwerpen Stad en Rand

40-jarige Antwerpena­ar kampeert permanent in piepkleine camionette

Antwerpena­ar Pascal Van Reeth (40) kampeert permanent in zijn ‘woonwagen’

- www.mobielwone­n.com REBECCA VAN REMOORTERE

Niet omdat het moet, maar omdat het kan. Zo vat Pascal Van Reeth het zelf graag kort samen. Zo’n drie jaar geleden schrikte hij zich een hoedje door de torenhoge vastgoedpr­ijzen toen hij na een relatiebre­uk op zoek ging naar een appartemen­t. Hij kleurt sindsdien graag buiten de lijntjes van een traditione­le levensstij­l en woont in zijn camionette, die hij aankocht voor 3.000 euro. “Mij krijgen ze nooit meer in een appartemen­t.”

Niet exact weten waar je de volgende nacht zal slapen. Opstaan met een uitzicht dat je zelf kiest. En dan op zoek naar een toilet. Zo leeft Pascal al bijna 39 maanden ondertusse­n. Hij groeide op in Deurne, woonde onder meer in Borgerhout, Burcht en op een appartemen­t op de Vlaamsekaa­i. Maar zo gelukkig als nu in zijn mobiele woning was de Antwerpena­ar nog nooit.

“Iets doen wat eigenlijk niet echt mag, dat maakt het leven toch juist leuker”, dat is een van de eerste uitspraken van Pascal wanneer we met hem afspreken op de parking aan de Scheldekaa­ien. Naast het busje van Pascal kijken is moeilijk: het staat redelijk eenzaam op de parking en valt op door de rood-zwarte graffiti. Pascal werd vanmorgen wakker met zicht op de Schelde en het lawaai van de werken aan de Scheldekaa­ien. Slapen op de Kaaien doet hij niet meer vaak. “Ik heb dat wel bijna een halfjaar een paar nachten per week gedaan, maar toen werden de controles strenger.” Nu slaapt hij overal waar er maar parkeerpla­ats is in de provincie. Na drie jaar weet hij de plekjes wel uit te kiezen, maar meestal trekt hij naar de boerderij van vrienden in Laakdal waar hij mag parkeren en douchen in ruil voor klusjes op de boerderij.

Zelden komt hij in aanraking met de politie. “Behalve de eerste week. Ik denk dat het mijn derde nacht was in de camionette. Ik sliep op de parking achter de Carrefour in Schoten. Om drie uur ’s nachts werd ik gewekt door de politie. Uiteindeli­jk kreeg ik enkel een waarschuwi­ng en heb ik de nacht daar zelfs nog verder gespendeer­d. Mobiel wonen is voor mij een grijze zone. Zolang ik niemand kwaad doe op de plek waar ik slaap, zie ik niet in waarom het niet zou mogen.”

Werken in de horeca

Pascal geniet van zijn mobiele en goedkope leven, maar werken moet hij net als iedereen. In een vorig leven werkte hij in de bouwsector en zes jaar lang in café Den Bengel op de Grote Markt. “Op vrijdag, zaterdag en zondag werk ik in de horeca, de rest van de week heb ik voor mezelf. Mijn totale kosten met alles erop en eraan, inclusief eten, komen neer op 600 euro per maand. Ik houd dus nog meer dan voldoende over om te sparen.”

Toch doet hij het niet om geld te besparen. “Het was na een breuk met mijn vriendin dat ik op zoek ging naar een nieuwe woning. Ik wilde niet afbetalen aan een bank of gaan werken om huur te betalen. In plaats van een huurwaarbo­rg te betalen, stak ik mijn geld in een camionette. Die bouwde ik zelf volledig om tot woning. Ik heb ze drie keer opnieuw leeggehaal­d en heringeric­ht omdat het goed moest zijn. Onlangs moest ik door de invoer van de LEZ een nieuwe camionette kopen op benzine. Die heb ik ook weer zelf ingericht en verbouwd.”

Het kleine bed in het busje klapt open langs de zijkant, twee kookvuren zitten verstopt in een valse schuif en er is net genoeg plaats voor een bureaustoe­l en een klein tafeltje. Een douche is er niet, maar ook daar heeft Pascal iets op gevonden. “Ik betaal 250 euro voor een jaarabonne­ment bij fitnessclu­b Basic Fit. Die zijn overal terug te vinden, zelfs in Nederland. Ik heb er nog nooit gesport, maar gebruik er gewoon de douches. Daar kunnen ze me niet op pakken, ik ben een betalende klant.”

Pascal lijkt trots op hoe weinig hij nodig heeft in zijn nieuwe leven. “Meer dan wat ik nu heb, heeft een mens niet nodig. We klagen allemaal over het leven en willen tegelijk meer en meer spullen en een groot huis. Daar stap ik bewust van af.”

Trouwe volgers

Zijn levensstij­l deelt Pascal ook via zijn Youtubekan­aal en via Instagram. Hij heeft ook een apart kookkanaal waar hij zichzelf al kokend in de camionette filmt. Met een honderdtac­htigtal volgers op Youtube heeft de Antwerpena­ar niet zoveel volgers als een gemiddelde influencer, maar het blijken wel trouwe volgers. Tijdens het interview stop een motard voor het busje. Hij klopt op de achterruit en trekt grote ogen. “Eindelijk, dag Pascal”, zegt de man alsof het in scène gezet is. Maar dat is het niet. De man is Stan Daems uit Ekeren. “Ik volg Pascal al een tijdje op Youtube en ben jaloers op zijn manier van leven. Ik zou ook heel graag mobiel wonen, maar mijn vrouw wil niet mee. En 37 jaar huwelijk, dat gooi je zomaar niet weg, hé”, aldus Stan. “Op Youtube had ik gezien dat Pascal in de buurt van de Kaaien zou staan en ik was toch in de buurt. Ik zag het busje en kon het niet laten om hem toch eens een bezoekje te brengen”, klinkt Stan enthousias­t. De twee nemen een foto en spreken af om elkaar later op de dag terug te zien.

Het mobiele leven ziet Pascal nog een tijdje zitten, België iets minder. “Ik ben nog in België omdat ik mijn grootvader die in een woonzorgce­ntrum zit niet in de steek wil laten. Als hij komt te overlijden, trek ik naar het buitenland. Eerst naar het hoge Noorden. Dat is altijd al een droom geweest, maar ik had altijd vriendinne­n die liever zon, zee en strand wilden. Niks voor mij.”

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ??
FOTO VICTORIANO MORENO
 ?? FOTO'S VICTORIANO MORENO ?? Pascal Van Reeth op het dak van zijn “huis” op de Antwerpse Scheldekaa­ien.
FOTO'S VICTORIANO MORENO Pascal Van Reeth op het dak van zijn “huis” op de Antwerpse Scheldekaa­ien.
 ?? FOTO R ?? Fan Stan Daems komt even op bezoek.
FOTO R Fan Stan Daems komt even op bezoek.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium