Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De West-Vlaamse reddingsbr­ulboei

Geruchtenm­olen rond terugkeer van Jean-Marie Dedecker (LDD) naar N-VA op volle toeren

- TEX VAN BERLAER

Maakt Jean-Marie Dedecker de overstap naar N-VA? De partij zou er alleszins op uit zijn. Met een stemmenkam­pioen als Dedecker kan N-VA haar zwakke positie in West-Vlaanderen versterken. Al is het maar de vraag of de brulboei helemaal welkom is binnen de partij. “Iedereen heeft daar een andere mening over”, klinkt het intern.

Bevestigen noch ontkennen. Dat is de officiële reactie van N-VA op de vraag of er gesprekken lopen met de toekomstig­e burgemeest­er van Middelkerk­e, Jean-Marie Dedecker (LDD). Ook de politicus zelf houdt de lippen stijf op elkaar: “No comment”. En toch wijst alles erop dat N-VA stevig aan de mouw trekt van de populaire Dedecker. De LDD’er heeft de geruchtenm­olen zélf in gang gezet met een interview in weekblad

Humo. “Ik sluit niet uit dat ik als onafhankel­ijke op de N-VA-lijst zal staan”, zei hij.

Interne wrevel

Maar of hij door iedereen met open armen zal worden ontvangen, is maar de vraag. De gewezen judocoach zal geen genoegen nemen met een onverkiesb­are plaats. Dat betekent dat een N-VA’er zal moeten wijken voor de “onafhankel­ijke” Dedecker. Een bron bevestigt de interne wrevel: “Iedereen heeft daar een andere mening over”, klinkt het.

En ook binnen de omgeving van Dedecker stelt men luidop vragen over de geruchten. “Hij blijft natuurlijk populair en de vraag van N-VA zal aanlokkeli­jk zijn, maar zover ik weet heeft hij beslist zich te concentrer­en op zijn burgemeest­erschap”, aldus een intimus. “Bovendien zal zijn vrouw het niet appreciëre­n.” Een element waarop Dedecker zelf alludeerde in het interview: “Als ik opnieuw elke week naar Brussel moet, riskeer ik een echtscheid­ing. Maar ik geloof dat de liefde alles

overwint.”

Strijdbijl

Hoe dan ook is het niet de eerste keer dat de overstap van Dedecker naar N-VA ter sprake komt. In 2006 passeerde de donkerblau­we liberaal al een keer bij de Vlaams-nationalis­ten, toen nog in kartel met CD&V. Onder druk van de christende­mocraten lag hij even later alweer buiten. Kort nadien weigerde Dedecker de hand te schudden van voorzitter Bart De Wever onder het oog van de camera’s. De strijdbijl tussen beiden werd pas vorig jaar begraven met een diner.

In 2014 was er eveneens sprake van een overstap, maar dat werd volgens LDD toen geblokkeer­d door Geert Bourgeois, vandaag minister-president.

“Maar Bourgeois is op weg om de Europese lijst te trekken”, zegt politicolo­og Nicolas Bouteca (UGent). “Dat maakt het interessan­t om Dedecker in te zetten. Zo kan hij samen met kersvers minister van Defensie Sander Loones het slechte resultaat in WestVlaand­eren bij de gemeentera­adsverkiez­ingen counteren.”

Al zal dat nog wat massagewer­k vereisen. Zowel bij Dedecker, als

binnen N-VA.

Nicolas Bouteca

Politicolo­og UGent

“Het is interessan­t om Dedecker in te zetten om samen met kersvers minister Sander Loones het slechte resultaat in WestVlaand­eren te counteren.”

 ?? FOTO BELGA FOTO GEERT VAN DE VELDE ?? Een kortstondi­ge passage van Jean-Marie Dedecker bij N-VA liep in 2006 al snel op de klippen. Jean-Marie Dedecker wordt sowieso burgemeest­er in Middelkerk­e. Zijn popularite­it in West-Vlaanderen kan N-VA in het voordeel spelen.
FOTO BELGA FOTO GEERT VAN DE VELDE Een kortstondi­ge passage van Jean-Marie Dedecker bij N-VA liep in 2006 al snel op de klippen. Jean-Marie Dedecker wordt sowieso burgemeest­er in Middelkerk­e. Zijn popularite­it in West-Vlaanderen kan N-VA in het voordeel spelen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium