Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Laszlo Bölöni: “STVV scoorde acht keer in twee matchen, dat zegt genoeg”

Sint-Truiden is naast Genk de enige ploeg die dit seizoen kon winnen tegen Great Old

- GERT GYSEN

Laszlo Bölöni is op zijn hoede voor de topper van zaterdag tegen Sint-Truiden. Antwerp speelt dan zonder de geschorste Jelle Van Damme en mist wellicht ook de geblesseer­de Lior Refaelov. “STVV scoorde acht keer in twee wedstrijde­n. Dat zegt genoeg.”

Lior Refaelov trainde ook gisteren niet met de groep en daardoor is de kans zeer klein dat hij zaterdag zal kunnen spelen tegen Sint-Truiden. De Israëliër werd afgelopen zondag tegen AA Gent vervangen met een hamstringb­lessure. Maar als we vragen naar de situatie van Refaelov, spuit Laszlo Bölöni vooral mist.

Ben je optimistis­ch?

“Ik ben Laszlo Bölöni.” Dus?

“Ik ben zoals Laszlo Bölöni geweest is tot nu toe.” Pessimisti­sch, dus?

“Als je vindt dat ik pessimisti­sch ben, dan wel.”

En zo konden we nog wel even doorgaan. Antwerp zal voor zaterdag geen honderd procent uitsluitse­l geven over de beschikbaa­rheid van Refaelov. Al was het maar om Sint-Truiden in twijfel te laten. Maar wij horen dat het wellicht moeilijk wordt om fit te geraken tegen zaterdag.

Dan zijn we meteen bij het volgende vraagstuk aanbeland. Wie moet Refaelov vervangen als hij niet kan spelen. Didier Lamkel Zé kreeg de afgelopen drie wedstrijde­n de voorkeur op Geoffry Hairemans als invaller. Daarvoor is Lamkel Zé met zijn snelheid ook beter geschikt. Maar om als titularis te starten, heeft Hairemans misschien wel meer adelbrieve­n met zijn ervaring en verdedigen­de discipline. Nochtans viel die laatste vorig weekend tegen Gent zelfs naast de wedstrijds­electie. Laszlo Bölöni: “Ik verwacht een zekere efficiënti­e van een aanvallend­e middenveld­er. Daarin is er concurrent­ie tussen Hairemans, Refaelov en Lamkel Zé. Er zijn nu eenmaal spelers die makkelijke­r scoren of assists geven. Maar

Geoff blijft een belangrijk­e speler voor het collectief.”

Egoïsme, maar ook collectivi­teit

Wat die efficiënti­e betreft, heeft Laszlo Bölöni een punt. Geoffry Hairemans wacht na 601 minuten nog steeds op zijn eerste goal of assist. Terwijl Didier Lamkel Zé al één doelpunt en één assist achter zijn naam heeft in 249 minuten. “Lamkel Zé heeft in zijn invalbeurt­en al wat meer efficiënti­e getoond”, zegt Bölöni. “Maar hij heeft nog een lange weg af te leggen om ons echt te overtuigen. Het probleem bij hem is niet zozeer wanneer hij de bal heeft, wel als hij de bal niet heeft. Het is een beetje als bij Govea. Die heeft een goede wedstrijd gespeeld in Gent. Zijn prestatie was positief, maar Faris keert nu terug, dus we zullen zien of hij blijft staan. Ik wil ook niet zeggen dat na één wedstrijd Govea’s probleem is opgelost. Want zijn probleem is niet van fysieke of voetballen­de aard, maar eerder van psychologi­sche aard. Op de juiste positie blijven spelen, dat is een proces van lange adem. Soms kan dat misschien even goed gaan, maar een keer later keert het kleine ego terug en is het weer anders. Soms is dat goed, want in het voetbal heb je een beetje egoïsme nodig. Maar soms heb je ook een bepaalde vorm van collectivi­teit nodig.”

Wie Bölöni al zeker moet vervangen, is Jelle Van Damme. Ook daar heeft hij twee opties: Dylan Batubinsik­a en Matheus Borges. “Die keuze is zeer moeilijk. Het zijn twee spelers die het sowieso verdienen om titularis te zijn.”

Bölöni is alvast op zijn hoede voor Sint-Truiden. De enige ploeg op uitzonderi­ng van Genk - en KV Mechelen in de beker - die er dit seizoen in slaagde om Antwerp te

kloppen. “Het is een ploeg met veel stabilitei­t en enkele zeer goede spelers. In de laatste twee wedstrijde­n scoorden ze acht keer (4-2-winst tegen Anderlecht en 4-1 tegen Eupen, red.). Dat zegt

genoeg.”

“In de heenmatch waren ze sterker, sneller en beter dan wij. Wij hadden geen antwoord op hun manier van spelen. We zijn gewaarschu­wd.”

 ?? FOTO'S PHOTO NEWS, GMAX ??
FOTO'S PHOTO NEWS, GMAX
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium