Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Marc Brys zet ondermaats Antwerp op zijn plaats

Antwerp laat gouden kans op (kortstondi­ge) leiderspla­ats liggen

-

Antwerp liet na om (co-)leider te worden, al was het maar voor een dag. De Great Old kon tegen STVV geen vuist maken, op Sinan Bolat na. De doelman sloeg in het gezicht van De Sart en veroorzaak­te een oerdomme penalty. “Maar het was per ongeluk.”

Vorige week was hij nog de gevierde held op het veld van Gent door in de slotfase de penalty van Odjidja te pakken en de 0-0 op het bord te houden. En hij was tot nog toe een van de absolute sterkhoude­rs van Antwerp, met 50 procent clean sheets en het minste tegengoals. Maar zaterdag ging bij Sinan Bolat (30) eventjes het licht uit.

We waren vijf minuten ver toen de Belgisch-Turkse doelman autoritair een corner van STVV plukte. Zoals zo vaak wilde hij snel een tegenaanva­l opzetten, en zoals zo vaak probeerde een tegenstand­er dat enigszins te verhindere­n. Maar kom, de doodbrave Alexis de Sart deed eigenlijk niks behalve naast Bolat lopen. De (zijwaartse) vuistslag die hij vervolgens pardoes in het gezicht kreeg had hij noch zien aankomen noch verdiend. Scheidsrec­hter Bert Put had het voorval gezien en wees meteen naar de stip. Alleen had de kleur van kaart anders mogen zijn. Hij hield het op geel, terwijl Bolat rood had verdiend. Ook de VAR gaf niet thuis. “De beelden waren nochtans duidelijk, denk ik”, zei De Sart. “Geen idee waarom de refs hun verantwoor­delijkheid niet hebben genomen.”

Bolat zelf was zich van geen kwaad bewust. Of misschien toch een beetje. “Ik heb de beelden gezien. Het was een terechte strafschop”, zei hij. “Maar een rode kaart? Neen, daar had ik niet mee kunnen leven. Ik had niet de intentie om hem met mijn vuist te raken. Dat zou dom geweest zijn. Het was per ongeluk. Ik besefte ook niet dat ik hem zo hard geraakt had.”

Limburg-complex

Zijn trainer fronste toch ook de wenkbrauwe­n. “Tja, ik kan mijn doelman moeilijk felicitere­n met die onbeheerst­e actie”, aldus Laszlo Bölöni. “Ik zal hem er nog over aanspreken.” Zeker omdat Antwerp daardoor al snel in de problemen kwam – Botaka zette de penalty immers feilloos om. Maar uiteraard kan niet alle schuld in Bolats schoenen worden geschoven. Juklerod maakte er met een afgeweken voorzet 1-1 van en toch ging Antwerp nadien nog kopje-onder. De bezoekers waren simpelweg sterker, gevaarlijk­er, frivoler, meer relaxed aan de bal,...

De wedstrijda­nalyse van Bolat was er, net als zijn slag, pal op. Van een Limburg-complex wou hij niet weten – de

Great Old verloor toevallig alleen nog maar van Genk en Sint-Truiden. Hij zag gewoon dat zijn ploeg een mindere dag had.

“Het was te slap, te beginnen met mezelf. Door die snelle 1-0 kreeg STVV meer vertrouwen en sloop er bij ons twijfel en onzekerhei­d in. We leden te makkelijk balverlies en waren gewoonweg niet op niveau. Jammer dat we geen antwoord hadden na die zware nederlaag (nou ja, 2-0, red.) op hun veld. Maar dat heeft ook met hun sterkte te maken. STVV liet ons niet in ons spel komen. Het voetbalde met lef en heeft veel snelle en beweeglijk­e spelers, daar vonden we geen antwoord op. Zeker voor een thuismatch gaven we erg veel kansen weg. Hier moet iedereen zijn eigen les uit trekken.”

Herpakken in Brugge

De unieke kans om (co-)leider te worden is nu wel weg. “We zijn zeker niet aan de match begonnen met die eerste plaats in gedachten”, aldus Bolat. “Maar iedereen is wel zwaar ontgoochel­d, wat normaal is. Deze nederlaag hadden we niet verwacht en is pijnlijk. Nu moet er een reactie komen.”

Dat moet dan gebeuren op het veld van Cercle Brugge en thuis tegen Waasland-Beveren. Zeg nu zelf: niet het allermoeil­ijkste tweeluik. Misschien komt er weldra een nieuwe kans voor het stamnummer één om het nummer één te worden.

“Het was te slap, te beginnen met mezelf. We leden te makkelijk balverlies en waren gewoonweg niet op niveau.” Sinan Bolat Doelman Antwerp

 ?? FOTO'S PHOTO NEWS ??
FOTO'S PHOTO NEWS
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium