Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Na maanden vertraging: trajectcon­trole tussen Ranst en Wommelgem midden december actief

Installati­e loopt forse vertraging op

-

De langverwac­hte trajectcon­trole op de E313 tussen Ranst en Wommelgem zou al sinds augustus actief moeten zijn. Dat werd door het kabinet van Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) in juni aangekondi­gd. Maar drie maanden later is dat nog niet het geval, door een forse vertraging bij de onderaanne­mer. De nieuwe startdatum ligt nu op de tweede helft van december.

Enkele maanden geleden, net voor het begin van de zomervakan­tie, kondigde Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) aan dat er 34 nieuwe trajectcon­troles geactiveer­d werden langs Vlaamse gewestwege­n.

Er werd fors geïnvestee­rd in de technologi­e, en het aantal wegen met trajectcon­trole werd zo opgedreven tot 55, waarvan twee tracés op de autosnelwe­g liggen, en 53 langs gewestwege­n. In de loop van het komende jaar zouden er nog eens 69 stroken bijkomen.

Een van de nieuwe tracés die in de loop van het jaar operatione­el zou worden was het langverwac­hte traject op de E313 richting Luik, tussen Wommelgem en Ranst. “Die fase wordt momenteel uitgerold en zal actief zijn voor augustus”, werd in juni meegedeeld.

Vertraging bij keuring

Maar de bestuurder­s die dagelijks de E313 richting de Kempen trotseren, weten dat die beloofde trajectcon­trole tot op heden nog niet actief is. Alles werd geïnstalle­erd, en ook de conformite­itskeuring is rond. Maar de camera’s doen voorlopig hun werk nog niet.

“De onderaanne­mer had vertraging met het keuren, waardoor de hele installati­e vertraging heeft opgelopen”, zegt Jeroen Tiebout, woordvoerd­er van minister Ben Weyts. “Dat is ondertusse­n rechtgezet. Het is nu enkel nog wachten op de verbinding naar de verwerking­scentrale van de politie.” Dat zou nog duren tot de tweede helft van december. “Dan wordt er een gebruikskl­aar product afgeleverd aan de politie, die er dan verder mee aan de slag kan”, aldus Tiebout.

Streng, maar rechtvaard­ig

Van de 69 andere gewestwege­n waar er in de loop van dit jaar en volgend jaar nog trajectcon­trole zou komen, liggen er veertien in de provincie Antwerpen.

De meeste liggen in de Kempen: gaande van Merksplas en Turnhout, tot Retie, Laakdal en Herselt. De camera’s op tracés in de noordrand, zoals Schilde, Brasschaat en Brecht, waren al actief.

Ook in de loop van 2019 moeten de eerste veertig locaties op autosnelwe­gen worden uitgerust met camera’s die zowel zullen dienen voor trajectcon­trole als voor criminalit­eitsbestri­jding.

“Trajectcon­trole is een rechtvaard­ig systeem”, klonk het in juni bij de minister. “Je wordt niet gepakt op basis van een momentopna­me. Je krijgt alleen een boete als je over langere afstand te snel rijdt. Trajectcon­trole is zeer efficiënt om verkeerson­gevallen op basis van overdreven snelheid te vermijden.”

Ook driekwart van de Vlaamse bestuurder­s vindt trajectcon­trole een rechtvaard­ige manier van snelheidsc­ontrole.

 ?? FOTO RR ?? De trajectcon­trole komt er over een afstand van 8,25 kilometer, tussen Wommelgem en Ranst, richting Kempen.
FOTO RR De trajectcon­trole komt er over een afstand van 8,25 kilometer, tussen Wommelgem en Ranst, richting Kempen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium