Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Parkeerpla­atsen alleen nog voor bewoners in binnenstad

Bezoekers Antwerpen moeten wagen stallen aan rand van de stad of in parkeergar­ages

- SACHA VAN WIELE

De stad Antwerpen heeft een plan klaar om bezoekers te verbieden op straat te parkeren in de binnenstad, binnen de Leien. De parkeerpla­atsen daar zijn voorbehoud­en aan de bewoners. Een soortgelij­ke regeling is al in enkele Italiaanse steden van kracht.

Antwerps districtsb­urgemeeste­r Paul Cordy (N-VA) lanceerde het plan in Wakker op Zondag op de regionale zender ATV. Bezoekers verbieden om nog op de openbare weg te parkeren past binnen het ruimer idee om van de Antwerpse binnenstad een aangenaam wandelgebi­ed te maken. Voor de oude binnenstad haalde het stadsbestu­ur de woonerven weer boven. Zo werden de afgelopen twee jaar twintig woonerven goedgekeur­d. Dat heeft al tot gevolg dat doorgaand autoverkee­r wordt ontraden.

Een volgende stap in deze operatie is het weren van wagens van bezoekers op de parkeerpla­atsen op straat. Nu parkeren bewoners gratis dankzij een bewonersve­rgunning en moeten bezoekers betalen aan de parkeeraut­omaten.

“Dat laatste gaan we dus onmogelijk maken in het gebied binnen de Leien”, zegt Antwerps schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA). “Wie als bezoeker toch nog zijn wagen op straat achterlaat, riskeert een boete. Deze maatregel is alleen mogelijk in de binnenstad omdat er voldoende publieke parkeergar­ages zijn. In bijvoorbee­ld de 19de-eeuwse gordel zijn die alternatie­ven er niet. Bezoekers zullen dus verplicht worden om de wagen daar te parkeren, of anders aan de rand van de stad op de park-and-rides. Daarna moeten ze met het openbaar vervoer naar de binnenstad reizen. We hopen zo de parkeerdru­k in de binnenstad te vermindere­n en zo meer ruimte te creëren voor de bewoners. Het geeft ons ook de mogelijkhe­id om parkeerpla­atsen vrij te maken voor deelwagens of voor de wagens van mensen met een handicap.”

De stad Antwerpen onderzoekt nog hoe bijvoorbee­ld vrienden of familieled­en, dokters of klusjesmen­sen toch nog voor een beperkte tijd op straat kunnen parkeren. De controles op de wagens van de bezoekers zal gebeuren door de parkeerwac­hters.

ANPR-camera’s

Volgens mobiliteit­sdeskundig­e Dirk Lauwers is het een goede ingreep om het aantal wagens terug te dringen. “Het is internatio­naal echter niet zo nieuw”, zegt Lau- wers. “In heel wat Italiaanse steden en enkele steden in Spanje wordt deze regeling al toegepast. Het is eenvoudig in te voeren. Je zou de controle zelfs kunnen laten uitvoeren door ANPR-camera’s, die de kentekens op wagens herkennen. Het is mogelijk een alternatie­f voor drastische circulatie­plannen. Het zou een belangrijk­e stap kunnen zijn in het creëren van een autoluwe binnenstad. Dat is een belangrijk­e verzuchtin­g van de meeste politieke partijen in Antwerpen.”

Door wagens van bezoekers te weren ontstaat er volgens Lauwers mogelijk ruimte voor extra fietsensta­llingen of bomen. Groen zit dan wel niet aan de onderhande­lingstafel op stedelijk niveau, maar wel in het district Antwerpen. De partij had eerder al het voorstel gedaan om in elke straat één parkeerpla­ats op te offeren om er bijvoorbee­ld fietsensta­llingen te plaatsen, ook voor deelfietse­n of -steps. Zo ontstaat er meer ruimte voor de voetganger­s op het trottoir. Daarnaast wil de partij dat er niet mag worden geparkeerd binnen de vijf meter van een zebrapad. Ook dat zal parkeerpla­atsen kosten.

Dat de parkeerdru­k hoog is in Antwerpen blijkt uit de afgeleverd­e parkeerver­gunningen aan bewoners. Per honderd parkeerpla­atsen op straat zijn er 140 parkeerver­gunningen.

Dirk Lauwers

Mobiliteit­sdeskundig­e

‘‘Het weren van geparkeerd­e wagens van bezoekers is een alternatie­f voor circulatie­plannen.’’

 ??  ?? Het wordt voor bezoekers verboden te parkeren op straat in het gebied binnen de Leien (rode lijn). Die moeten een betalende parkeergar­age opzoeken.
Het wordt voor bezoekers verboden te parkeren op straat in het gebied binnen de Leien (rode lijn). Die moeten een betalende parkeergar­age opzoeken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium