Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eén verdachte aan boord? Iedereen wordt doorgelich­t

Primeur in EU: automatisc­he controle van álle passagiers op vlucht met crimineel

-

Minister van Veiligheid Jan Jambon (N-VA) versoepelt de wet over het bijhouden van passagiers­gegevens. Wie op hetzelfde vliegtuig zit als een gezochte persoon, zal binnenkort automatisc­h worden gescreend.

Sinds begin dit jaar houdt een speciale cel binnen het Crisiscent­rum alle passagiers­gegevens bij. Naam, geboorteda­tum, adres,… alles komt er terecht. Die cel zoekt dan naar overeenkom­sten met verdachten die op de radar staan van de Staatsveil­igheid, de militaire inlichting­endienst, de federale politie of de douane. Is er een “hit”, dan krijgen die diensten de volledige toegang tot de gegevens van de persoon die de alarmbelle­n doet afgaan.

Maar die afbakening blijkt te strikt, zegt minister van Veiligheid en Binnenland­se Zaken Jan Jambon (N-VA). Daarom wil hij nu de wet versoepele­n. Zo zullen de bevoegde instanties binnenkort 24 uur lang toegang krijgen tot de gegevens van álle passagiers op het vliegtuig. “Daarmee kunnen we zowel handlanger­s in kaart brengen als slachtoffe­rs helpen”, zegt Jambon.

Ook op treinen, bussen en boten

Zo kunnen de namen van reisgenote­n van een gezochte drugscrimi­neel nuttig zijn in een lopend onderzoek. Of kan bij een parentale ontvoering (waarbij een van de ouders een kind ontvoert) meteen gecontrole­erd worden of het kind ook daadwerkel­ijk aan

is. Belangrijk neveneffec­t: ook onschuldig­e passagiers zullen onder de loep worden genomen. Volgens de minister is er echter geen sprake van een inbreuk op de priboord

vacy. Hij verwijst naar een vergaderin­g met de Europese Commissie waaruit is gebleken dat de huidige privacygar­anties zelfs te streng waren. “Bovendien schieten de diensten pas in actie vanaf er iemand aanwezig is die op de zwarte lijst staat”, zegt hij.

De uitbreidin­g is een primeur voor het Europese vasteland. Enkel het Verenigd Koninkrijk heeft een soortgelij­k systeem op poten gezet. “Ik ben fier dat we in Europa een voortrekke­rsrol hebben. Dit is een perfect voorbeeld van hoe technologi­e ons helpt om criminele bendes een hak te zetten”, aldus Jambon.

De bedoeling is dat het systeem binnenkort wordt uitgebreid naar passagiers van internatio­nale treinen, bussen en boten.

 ?? FOTO TON KOENE ?? Binnenkort kunnen alle passagiers gescreend worden als er een gezochte persoon op hetzelfde vliegtuig zit.
FOTO TON KOENE Binnenkort kunnen alle passagiers gescreend worden als er een gezochte persoon op hetzelfde vliegtuig zit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium