Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De warmste week voor Michel I

Valt de regering in de laatste rechte lijn naar Marrakesh?

- TEX VAN BERLAER, HANNES CATTEBEKE

De regering staat voor haar week van de waarheid. Vóór volgende maandag moet duidelijk worden of premier Charles Michel zijn belofte houdt en het VN-migratiepa­ct onderschri­jft in Marrakesh. Niets minder dan het overleven van zijn regering staat op het spel. Het afgelopen weekend namen zowel de spanningen als het pessimisme toe.

Met zijn vervroegde terugkeer uit Zuid-Afrika illustreer­t vicepremie­r Alexander De Croo (Open Vld) de crisissfee­r. De Croo wilde koste wat het kost aanwezig zijn op het cruciale Open Vld-partijbure­au. Als vicepremie­r kon hij het zich niet permittere­n om in de lucht te hangen terwijl de politieke week zich op gang trekt. Vandaag komen alle partijen samen om de strategie uit te dokteren voor de komende ‘warmste week’. De val van de regering behoort niet meer tot de politieke fictie.

In wielerterm­en Voor de schermen pleitte afgelopen weekend niemand voor nieuwe verkiezing­en. N-VA-senator

Pol Van Den Driessche verklaarde in De Zevende Dag dat zijn partij wil doorgaan met deze regering. De Croo gebruikt liever wielerterm­en: “We gaan toch niet opgeven aan de voet van de Berendries terwijl we met deze regering al de Tourmalet en de Mont Ventoux hebben overwonnen?”

Achter de schermen klinkt het minder rooskleuri­g. Om in wielerterm­en te blijven: “Als je de Tour de France wil rijden, weet je dat je kan vallen”, zegt een regeringst­opper. “Voor de eerste keer sinds het aantreden van deze regering heb ik er geen goede hoop meer op”, aldus een CD&V-kopstuk. En ook binnen de partij van de premier is de hoop ver te bespeuren. “De val van de regering is meer dan ooit in het zicht”, zegt een anonieme MR-politicus.

Druk van de VN

Hoe dan ook legt Premier Charles Michel (MR) de laatste hand aan zijn voorstel, dat hij in overleg met zijn Europese partners heeft opgemaakt. Dat zal hij waarschijn­lijk vandaag op tafel leggen tijdens een cruciaal kernkabine­t.

Zaterdag zetten de Verenigde Naties nog wat druk op de ketel. In een brief aan alle regeringen die het pact mee onderhande­lden, benadrukte de VN dat de tekst niet bindend is. Het schrijven klonk als muziek in de oren van CD&V en Open Vld.

Snoeiharde tweets van Francken

Beide partijen onderstree­pten hun voorkeur voor het toevoegen van een zogenaamde interpreta­tieve verklaring. Die moet ervoor zorgen dat de tekst geen invloed zal hebben op Belgische rechtspraa­k, een toekomstbe­eld dat N-VA doet huiveren. Landen als Nederland en Duitsland zijn het al eens over die piste.

Ook Michel wil mee op die kar springen, maar de Vlaams-nationalis­ten lijken geen kik te geven. Tekenend is de bedrijvigh­eid van staatssecr­etaris voor Migratie Theo Francken (N-VA) op Twitter. Zondagocht­end omstreeks 8u had Francken al negen snoeiharde tweets verstuurd met een afwijzing van het migratiepa­ct. “Niet-bindend betekent NIET zonder juridische risico’s”, klonk het onder meer.

Onder het vriespunt

Die risico’s zullen morgenocht­end uitvoerig aan bod komen tijdens een parlementa­ire hoorzittin­g met zes experts. Elke expert werd voorgedrag­en door een partij. N-VA schuift Fernand Keuleneer naar voren. De conservati­eve advocaat drukte al meermaals zijn argwaan uit tegenover het pact.

De experts worden bijgestaan door Jean-Luc Bodson. Als speciale gezant voor Asiel en Migratie voerde hij de onderhande­lingen van het pact voor ons land. De coalitiepa­rtners hopen stiekem dat Bodson de bocht van N-VA in de verf zet, door erop te wijzen dat de partij twee jaar lang niet is tussengeko­men.

In elk geval is de sfeer tot ver onder het vriespunt gedaald – veraf van de 26 graden die deze week worden voorspeld in Marrakech.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium