Gazet van Antwerpen Stad en Rand

BOCHT VAN NV-A Van “actief promoten” tot “het circus van Marrakesh”

-

27 september: Premier Charles Michel (MR) zegt tijdens de Algemene Vergaderin­g van de Verenigde Naties dat België het migratiepa­ct zal tekenen.

11 oktober: het kabinet-Jambon belooft het pact van Marrakesh “actief te promoten” in het kader van een Europese vergaderin­g.

14 oktober: Bij de gemeentera­adsverkiez­ingen verliest (tvb) N-VA in heel wat gemeenten en steden kiezers. Die gaan in grote mate naar het Vlaams Belang.

31 oktober: Oostenrijk gaat het pact niet tekenen. Dat land onderhande­lde nochtans in naam van de Europese Unie. Eerder was al bekend dat de VS, Australië en Hongarije wegblijven uit Marrakesh.

Begin november: Staatssecr­etaris voor Migratie Theo Francken (N-VA) is in de VS voor de midtermver­kiezingen. Van daaruit verstuurt hij op 4 november een eerste tweet over het pact. “Zeer grondig bekijken is een goed idee”, schrijft hij bij de commotie rond ‘Marrakesh’ in Nederland.

9 november: het kernkabine­t spreekt zich voor het eerst uit over het pact. “Er zijn nog juridische discussies”, zegt staatssecr­etaris Francken.

13 november: De toon verhardt. De woordvoers­ter van Francken verklaart aan De Standaard: “Deze tekst tekenen we niet”.

16 november: Voor het eerst komt de mogelijkhe­id

van de val van de regering ter sprake na snoeiharde commentare­n van Alexander De Croo (Open Vld) en Kris Peeters (CD&V) over de dwarse houding van N-VA.

19 november: Het partijbure­au van N-VA komt samen en besluit dat de tekst “zéér problemati­sch” is. Voorzitter Bart De Wever vlucht weg voor de camera’s.

22 november: N-VA-fractielei­der Peter De Roover trekt van leer in het Parlement. “Als de tekst toch niet bindend is, waarom gaan we dan naar een circus in Marrakesh?”

28 november: Het Parlement beslist dat er hoorzittin­gen met experts komen. Een dag later zet De Roover nogmaals de puntjes op de i. “Wie een wisselmeer­derheid levert voor het migratiepa­ct, trekt de stekker uit de regering.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium