Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dashcams schrikken roekeloze chauffeurs af”

- (pom)

Chauffeurs die hun richtingaa­nwijzers niet gebruiken, daaraan ergeren we ons het meest in het verkeer. Dat blijkt uit een enquête van Touring. Agressief en roekeloos rijgedrag staat niet langer op één.

Jarenlang stond agressief en roekeloos rijgedrag bovenaan het lijstje van ergernisse­n in het verkeer. Daar is nu een einde aan gekomen. En volgens Touring gebeurt het ook minder. “Met dank aan de dashcam”, klinkt het.

Wie tegenwoord­ig zulk irritant gedrag vertoont, loopt kans gefilmd te worden en op sociale media te kijk gezet te worden. “Dat heeft een afschrikki­ngseffect”, zegt Danny Smagghe van Touring, dat 1.200 weggebruik­ers vroeg naar hun grootste ergernisse­n op de weg

Johan Van Laethem, politierec­hter in Halle, vindt dat wat kort door de bocht. “Zoveel dashcams zijn er niet.” Bovendien waarschuwt Van Laethem ervoor om beelden op sociale media te zetten. “Sommige politierec­hters aanvaarden die beelden niet als bewijs als ze vooraf op sociale media zijn geplaatst en de agressor of zijn nummerplaa­t herkenbaar was. Door die inbreuk op de privacy zijn er zelfs al vrijgespro­ken. Stuur je beelden dus naar de politie.”

Nieuwe nummer 1

De nieuwe nummer één in de ranking van ergernisse­n is je richtingaa­nwijzer niet gebruiken. “We begrijpen dat de politie hier niet zwaar op controleer­t”, zegt Smagghe. “Omdat zij vooral verkeerson­veilig gedrag wil aanpakken. Toch pleiten we voor meer controle, want deze ergernis wekt veel agressie.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium