Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ziek van verveling op het werk

Meer dan 1 op de 20 werknemers loopt risico op bore-out en is daardoor dubbel zo vaak ziek

- DRIES DE SMET

Hermina Van Coillie

Securex

‘‘Niemand durft te zeggen dat hij een bore-out heeft. Dat is niet hip en trendy, zoals de burn-out.’’

Meer dan één op de vijf werknemers verveelt zich op het werk. Werknemers met een risico op bore-out zijn dubbel zo vaak ziek. “Net als bij een burn-out nemen mensen afstand van het werk.”

Verveling op het werk is schadelijk voor de gezondheid, toont een nieuwe studie van hr-specialist Securex. Wie te weinig, en bovendien ook nog eens saai, weinig uitdagend en weinig zinvol werk heeft, loopt het risico op een bore-out.

“Lusteloosh­eid en apathie zijn belangrijk­e symptomen”, zegt arbeidspsy­choloog Hans De Witte (KU Leuven). “Er is sprake van onderprikk­eling. Dat is dus helemaal anders dan bij de burn-out, waarbij extreme uitputting het gevolg is van extreme overbelast­ing.”

Toch zijn er ook gelijkenis­sen tussen de twee, stelt De Witte. “In beide gevallen nemen mensen afstand van het werk. Bij een burnout omdat mensen het niet meer aankunnen. Bij bore-out is werk – of het gebrek eraan – een bron van problemen, en nemen ze ook afstand.”

Relatief nieuw fenomeen

Wie een verhoogd risico heeft op een bore-out is dubbel zo vaak ziek, blijkt uit een bevraging van Securex bij 1.552 werknemers. 30% van diegenen met saai en weinig zinvol werk waren het voorbije jaar minstens drie keer afwezig. Bij de andere is dat maar de helft. Slechts een kwart van diegenen voor wie een bore-out dreigt, verdedigt zijn organisati­e – tegenover driekwart voor de rest.

Uit de bevraging van Securex blijkt dat 5,6% van de werknemers een hoog risico heeft op een bore-out. Meer dan één op de vijf verveelt zich op het werk. Nog eens een vijfde heeft weinig uitdaging.

“Niemand durft te zeggen dat hij of zij een bore-out heeft, want dat is niet hip en trendy. Bij een burnout zeggen mensen: ‘Ik ben geëngageer­d, ik werk hard, dus ik kreeg een burn-out.’ Het speelt ook mee dat het een relatief nieuw fenomeen is”, zegt Hermina Van Coillie van Securex.

Arbeidspsy­choloog Hans De Witte vindt dat we bore-out ook niet moeten overschatt­en. Ook uit zijn eigen onderzoek blijkt dat 5% van de werknemers een risico loopt. “Maar slechts 1% heeft een boreout. In absolute aantallen is dat veel volk, maar relatief gezien is dat een klein groepje.” Ook uit de bevraging van Securex blijkt dat de kans groter is om ziek te worden door te veel te werken dan door te weinig te werken. Waar 5% van de werknemers een hoog risico loopt op een bore-out, is dat voor burn-out 17 procent.

Meer werk vragen

Een bore-out kan vermeden worden door de jobinhoud interessan­ter te maken en meer autonomie toe te staan. En door het bakje wat voller te laden. “Uit eerder onderzoek blijkt dat hard werken geen kwaad kan, als het niet extreem is”, zegt Van Coillie.

Voor veel werknemers is het niet evident om meer werk te vragen. “In sommige bedrijven is dat taboe, want dan maken collega’s je verwijten”, zegt Van Coillie. De bore-out zorgt ervoor dat werknemers dat ook niet doen. “Ze voelen zich lusteloos en passief, en hebben daardoor minder energie om te veranderen”, stelt De Witte.

 ?? FOTO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O ?? Meer dan één op de vijf verveelt zich op het werk. Nog eens een vijfde heeft weinig uitdaging.
FOTO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O Meer dan één op de vijf verveelt zich op het werk. Nog eens een vijfde heeft weinig uitdaging.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium