Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ziekenhuiz­en nu al overspoeld door RSV-patiëntjes

-

Net als elke winter kampen een heleboel baby’s en jonge kindjes met het besmetteli­jke respiratoi­r syncytieel virus, of RSV. De kinderafde­lingen van de ziekenhuiz­en worden overrompel­d met patiëntjes. Dit jaar begint de RSV-epidemie wel heel vroeg: december is nog maar net begonnen en er komen al dagelijks kindjes binnen. “We nemen het zekere voor het onzekere.”

Een van de ziektes die elke winter terugkeert, is het respiratoi­r syncytieel virus. RSV is vooral bij zuigelinge­n gevaarlijk. Het virus wordt overgedrag­en via druppels in de lucht, bijvoorbee­ld bij niezen en hoesten, of door aanrakinge­n. Hoe jonger het kind, hoe ernstiger de infectie. Bij de jongsten treedt meestal een bronchioli­tis op, een infectie aan de luchtwegve­rtakkingen.

Bedjes meteen weer ingenomen

Overal worden sinds enkele dagen jonge kindjes opgenomen in de ziekenhuiz­en. Opvallend: meestal begint die piek pas half december. “Het is dit jaar drukker op de afdeling dan dezelfde periode vorig jaar”, zegt Patrick Nieulandt, verpleegku­ndig directeur van AZ Sint-Maarten in Mechelen. “In de 25 bedden die we op de dienst pediatrie hebben, liggen nu een tiental patiëntjes met RSV. In nog eens elf bedden liggen kinderen met andere respiratoi­re aandoening­en. Wanneer er een bedje vrijkomt, wordt het meteen weer ingenomen.”

“Bij kinderen die hoge koorts maken, moeilijk kunnen ademen en zuurstofpr­oblemen hebben, nemen we het zekere voor het onzekere. Zij worden opgenomen”, klinkt het bij het AZ.

Geen medicatie

In het ZNA Koningin Paola Kinderziek­enhuis in Antwerpen blijkt er geen opvallende piek te zijn voor de tijd van het jaar. “Er komen heel veel kindjes binnen met RSV, maar niet allemaal worden ze opgenomen. Dat hangt van situatie tot situatie af. Bij ons zijn de aantallen normaal voor de tijd van het jaar”, zegt ZNA-woordvoers­ter Renée Willems.

Ook aan de andere kant van de provincie, in AZ Sint-Jozef in Turnhout, kwamen de voorbije tien dagen heel wat jonge kindjes binnen. “Afgelopen week lagen er gemiddeld dertig op de afdeling pediatrie. Elke week is anders, al is deze piek toch opvallend. We kunnen uiteraard aan het einde van het ‘seizoen’ pas bepalen wanneer de echte piek zich heeft afgespeeld, maar ik geloof dat die er nog zit aan te komen”, zegt het diensthoof­d kindergene­eskunde Luc Pattyn.

Helaas bestaat er geen echte medicatie voor het virus. Het immuunsyst­eem van het kind moet zelf de strijd aangaan en de dokters bieden ondersteun­ende hulp. Zij dienen vooral zuurstof en sondevoedi­ng toe aan de kleinsten. Bij zwaardere gevallen moeten de kinderen worden beademd. Toedienen van hoestsiroo­p of antibiotic­a is geen oplossing.

 ?? FOTO FVV ?? Er is geen medicijn tegen RSV, het immuunsyst­eem van het kindje moet de strijd zelf leveren.
FOTO FVV Er is geen medicijn tegen RSV, het immuunsyst­eem van het kindje moet de strijd zelf leveren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium