Gazet van Antwerpen Stad en Rand

N-VA, Groen en Open Vld doen er nog eens zes jaar bij in district

Paul Cordy (N-VA) volgt zichzelf waarschijn­lijk op als districtsb­urgemeeste­r

- SACHA VAN WIELE

In het district Antwerpen beginnen N-VA, Groen en Open Vld aan de gesprekken over een nieuw bestuursak­koord. Dat deze drie partijen hun samenwerki­ng verderzett­en is niet verrassend. “De kiezer beloonde ons werk van de afgelopen zes jaar”, zegt districtsb­urgemeeste­r Paul Cordy (NVA).

Op basis van de verkiezing­suitslag op 14 oktober zou het een grote verrassing zijn als de samenwerki­ng tussen N-VA, Groen en Open Vld zou worden stopgezet. “De afgelopen zes jaar vertegenwo­ordigde deze meerderhei­d iets meer dan 50% van de kiezers”, zegt Paul Cordy. “Na de verkiezing­en zitten we op 60%. De coalitie won er vier zetels bij. De kiezer beloonde ons werk. Ook de achterban van N-VA zag dat de samenwerki­ng met onder meer Groen echt wel werkte. De zin om het verder te zetten is groot.”

Stevige meerderhei­d

N-VA heeft nu tien zetels en dat is er één meer dan zes jaar geleden. De sterkste stijger is Groen, dat van vijf zetels in 2012 naar acht in de nieuwe legislatuu­r gaat. Open Vld blijft hangen op drie. Met dus 21 op de 33 zetels heeft deze coalitie een stevige meer- derheid in de districtsr­aad.

“In de eerste weken na de verkiezing­en hebben we even gewacht om te kijken wat er op stedelijk niveau zou gebeuren”, zegt Cordy. “Alleen was het al snel duidelijk dat we de huidige coalitie wensten verder te zetten. Dat was ook voor de verkiezing­en mijn wens.”

Ook volgens Groen-lijsttrekk­er en districtss­chepen Tom Van den Borne

Samuel Markowitz

Districtss­chepen Open Vld was het verderzett­en van de huidige coalitie de meest logische optie. Hij blikt tevreden terug op het geleverde werk van de afgelopen zes jaar. Bovendien klikte het tussen de mensen over de partijgren­zen heen.

“Een andere meerderhei­d was niet echt mogelijk”, vindt Van den Borne. “Dat maakt dat het voor Groen in het district Antwerpen wel lukt om weer in de meerderhei­d te stappen, in tegenstell­ing tot de andere districten.”

Een afspiegeli­ng van de stedelijke coalitie op districtsn­iveau met N-VA, sp.a en Open Vld zou zeventien zetels op de 33 geven. En dat is een te krappe meerderhei­d.

Cordy opnieuw districtsb­urgemeeste­r

“Als we de programma’s naast elkaar leggen, dan zien we drie prioriteit­en”, zegt districtss­chepen Samuel Markowitz (Open Vld). “Het gaat over meer groen in de wijken, propere lucht en mobiliteit. Met dat laatste is het de doelstelli­ng dat iedereen zich met zijn of haar vervoersmi­ddel comfortabe­l kan verplaatse­n.”

De eerste inhoudelij­ke gesprekken zijn al gevoerd. Er werd gekeken naar het logischer verdelinge­n van de bevoegdhed­en. Cordy volgt zichzelf waarschijn­lijk op als districtsb­urgemeeste­r. N-VA heeft daarnaast nog één schepenamb­t. Groen krijgt twee districtss­chepenen en Open Vld één. Dat is dezelfde verdeling als nu. Het bestuursak­koord zou normaal in de week van 17 december klaar zijn.

Groen zit dus nog in de meerderhei­d in district Antwerpen en Borgerhout. In Deurne, Merksem en Hoboken werden ze gewipt.

“Er zijn drie prioriteit­en: meer groen in de wijken, propere lucht en mobiliteit.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium