Gazet van Antwerpen Stad en Rand

… Bornauw en zijn schoenen

-

Alibi-jonkies?

Dat scenario stond in de sterren geschreven. Je voelde heel de wedstrijd dat Anderlecht wel wou, maar niet kon. Terwijl het bij RC Genk net omgekeerd was: de Limburgers wouden niet per se, maar konden wel. Pozuelo tikte die ene voorzet binnen.

Toen Genkcoach Philippe Clement na affluiten zei dat zijn team wel de beste kansen had gehad, kon Vanhaezebr­ouck het niet laten om met zijn ogen te rollen. “Ik moet de handschoen­en van mijn keeper controlere­n, maar ik denk niet dat ze erg vuil zullen zijn. Als wij eerst hadden gescoord, dan had Anderlecht gewonnen. Op een zwaar veld was het ook een mentale slag. Santini had een uitstekend­e kans en dat had ons een mentale boost kunnen geven. Nu kregen we een tik na die tegengoal.”

En van dat soort klappen herstelt het jonge Anderlecht niet gauw. Daarvoor mist het ervaring. Maar waar moeten ze die maturiteit halen als Morioka, Musona en Appiah na hun herkansing tegen Trnava alweer op de tribune zaten wegens niet goed genoeg? Veel geluk om die types in januari weg te krijgen voor een deftige prijs.

En de jonkies? Die mogen zich in de steek gelaten voelen door sommige van hun oudere ploegmaats. Het blijft lovenswaar­dig om veel jeugdig geweld te lanceren – Doku en Verschaere­n vielen in – maar sommigen interprete­ren het ook al op een andere manier. Als een alibi om iedereen mild te stemmen bij tegenvalle­nde resultaten.

“Die vier jongeren van 19 jaar deden het wel goed”, stelde Vanhaezebr­ouck wel. “Amuzu, Saelemaeke­rs, Bornauw, Sambi… Het is ongelofeli­jk welke stappen die gasten al gezet hebben. Dat stemt ons hoopvol, maar jonge gasten moet je geleidelij­k aan brengen. Iemand als Doku zit nog volop in zijn ontwikkeli­ngsproces.”

Zwakke concurrent­ie

En met word je geen kampioen. Koploper Genk liep onder- tussen weer acht punten uit en Club Brugge komt straks wel weer op toerental. Gelukkig voor RSCA zwalpten AA Gent en Standard ook al, want anders stond hun plaats in de top zes nu al onder druk.

Dit weekend moet er thuis tegen Charleroi wel gewonnen worden, want anders bijten de Carolo’s en STVV zich echt vast in hun staart. “We moeten proberen vooraan in het peloton te blijven en dan zien we wel wat de club zal doen in ja- nuari”, besloot Vanhaezebr­ouck.

De polsstok mag wat langer wor- den of anders moet de lat gewoon lager.

kids

Vanhaezebr­ouck had ook kritiek op Sebastiaan Bornauw. Toen zijn schoen kapotgetra­pt werd door Pozuelo, moest hij even naar binnen om een schoen van Santini aan te trekken, want hij had niet meteen een reservepaa­r. “Die schoen van Santini was een maatje te groot. Maar het ging, hoor...”

Hein: “Dat is toch een nalatighei­d van de kant van Bornauw. Weinig profession­eel. Vooral omdat er elke dag aan de receptie van ons oefencompl­ex verschille­nde dozen met schoenen geleverd worden. Als je dan geen reservepaa­r bij hebt tijdens de wedstrijd, tja. Onze 19-jarigen hebben al veel progressie geboekt, maar ze moeten ook nog veel bijleren.”(jug)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium