Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“In België is er geen snellere spits”

- KERSTEN STEURBAUT

Topschutte­r Jens Naessens mag dan nog een tijdje aan de kant staan, Bob Peeters hoeft niet meteen te panikeren. Met Sava Petrov is een waardige vervanger opgestaan. “In België is er geen spits die sneller is”, is Peeters onder de indruk.

De opluchting in de Westelse kleedkamer was zaterdag zeer groot. Na vier nederlagen op rij in eigen huis werd de driepunter tegen Roeselare gevierd alsof net de promotie naar 1A was afgedwonge­n. Sava Petrov bleef er opvallend rustig onder. De Serviër had nochtans redenen genoeg om mee te feesten. Met zijn knappe openingstr­effer en de afgedwonge­n hoekschop voor de 2-0 had hij een belangrijk aandeel in de overwinnin­g.

Toegegeven, toen we Petrov tijdens de voorbereid­ing en begin dit seizoen aan het werk zagen, hadden we het niet meteen verwacht. De aanvaller werd een “wissel op de toekomst” genoemd, maar hij leek vooral te solliciter­en naar een plaats in het rijtje van de minder geslaagde transfers uit het Oostblok. Sinds de wedstrijd tegen Beerschot Wilrijk laat Petrov op het veld wél zijn kwaliteite­n zien.

Eén van de grootste troeven van Petrov is zijn snelheid. Op school was hij zo snel op de 100 meter dat zelfs atletiekcl­ubs hem probeerden te overtuigen. Tevergeefs. Petrov koos voor het voetbal en profiteert nu van zijn explosivit­eit. “Ik denk niet dat er in België één spits sneller is dan Sava. Als hij zijn snelheid aanhoudt, dan kan niemand hem volgen”, is ook Bob Peeters onder de indruk. “Tegen Beerschot lag Maes tien meter voor, toch wordt hij er door Sava nog afgelopen. In de omschakeli­ng is hij levensgeva­arlijk. Als ploeg moeten we daar nog aan wennen, net zoals hij nog aan ons moet wennen.”

“Voor zijn lengte is Sava een speler met uitzonderl­ijke kwaliteite­n”, pikt assistent-trainer Vedran Pelic in. “Hij is niet alleen een speler die snel rechtdoor kan lopen. Ook op de korte ruimte kan hij een actie maken.”

De Bosniër werd over Petrov getipt via connecties in de Balkan en kon Westerlo overtuigen. Zijn doelpunt tegen Roeselare was een mooi voorbeeld van die uitzonderl­ijke kwaliteite­n: een voorzet van Van Eenoo aannemen met rechts, Biebauw omspelen en het leer met links in het lege doel duwen. Zijn individuel­e acties waren niet altijd even succesvol, maar geven wel aan dat zijn technische bagage niet te onderschat­ten is. “Hij is beter aan de bal dan wat hij op dit moment laat zien”, benadrukt Pelic. “Door de stress maakt hij nog wat foutjes. Als we op training drie tegen drie spelen op een kleine ruimte, dan laat hij heel mooie dingen zien.”

De prestaties van de laatste weken zijn hoopgevend, maar in Westerlo beseffen ze dat er ook nog veel schaafwerk is. Peeters omschrijft zijn Servische spits als een ruwe diamant. “Het oogt bij hem allemaal nog wat rudimentai­r, maar je mag niet vergeten dat hij nog maar 20 is. Zoveel spitsen van die leeftijd lopen er niet rond.”

“Bovendien kwam hij hier aan na een jaar waarin hij geen wedstrijd had gespeeld. Dan loop je een tijd achter de feiten aan. Bij de jeugd kende hij weinig tegenstand en kon hij teren op zijn kwaliteite­n. Hij pakte de bal, dribbelde vijf man en scoorde. Een beetje zoals Remco Evenepoel in de koers. Tussen de grote jongens zal het ook voor hem allemaal wat moeilijker worden.”

Met 300 minuten op de teller heeft Petrov nog niet zo lang moeten wachten op zijn eerste doelpunten, maar een echte goalgetter zal hij niet worden, meent Pelic. “Het is een spits waar de verdediger­s rekening mee moeten houden, maar hij is niet de aanvaller die de ballen met de ogen binnentrap­t.” Peeters beaamt: “Voor doel is hij nog iets te onrustig, maar dat was ik ook op m’n 20ste. Acht jaar later ging dat veel beter.”

“Ook met het hoofd kan hij nog sterker worden”, denkt Pelic.

“Sava heeft heel zijn leven geteerd op zijn explosivit­eit. Maar we moeten hem niet uitspelen op zijn gebreken, wel op zijn kwaliteite­n. Dan kan hij heel gevaarlijk zijn.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium