Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Groepswins­t lijkt niet meer mogelijk

- (pdk, b)

De Red Lions speelden gisteren op het WK in India 2-2 gelijk tegen het gastland. Een draw waarmee vooral de Indiërs hun voordeel doen. Tenzij ze zaterdag in hun derde groepspart­ij ongemeen fors uithalen tegen ZuidAfrika, lijken de Red Lions niet meer te kunnen ontsnappen aan een barragemat­ch voor een plaats in de kwartfinal­es.

Het Kalinga Stadium van Bhubaneswa­r ligt de Red Lions niet. Toch niet met het thuisland als tegenstand­er en 17.000 dolle fans op de tribunes. Winnen lukte er nog nooit. Gisteren evenmin, al bleken in het begin vooral de Indiërs onder de indruk van de omstandigh­eden. De winnaar van de clash tussen de twee toppers uit pool C - België staat derde op de wereldrank­ing, India vijfde - stond als wenkende groepswinn­aar immers met anderhalve voet in de kwartfinal­es. De verliezer zou het moeten stellen met een tweede plaats én een barragepar­tij tegen de nummer drie uit groep D, allicht Pakistan (FIH 13).

De Belgen startten dominant en werden na acht minuten beloond met een doelpunt van Alexander Hendrickx, eindelijk eens na strafcorne­r. De Red Lions bleven baas, met halverwege nog altijd ruim zestig procent balbezit. Een geniale deviatie van Tom Boon belandde nog tegen de staak.

Na de rust trokken de Indiërs het initiatief naar zich toe: 1-1 na een strafbal en 2-1 bij het begin van het laatste kwart. Het was pompen of verzuipen voor de Belgen. Vijf minuten voor affluiten haalde coach McLeod Vanasch van het veld en bombardeer­de hij Loïck Luypaert tot vliegende keeper. Met een veldspeler extra slaagde Simon Gougnard er zowaar nog in om zwak verdedigen van de Indiërs af te straffen met een lucratieve knal.

Zware score forceren

Omdat de thuisploeg zijn openingsma­tch met 5-0 won van Zuid-Afrika en de Belgen het hielden op 2-1-winst tegen Canada, voert India de ranking aan. In de veronderst­elling dat India zijn slotmatch wint tegen Canada, zullen de Red Lions zaterdag dus een zware score moeten forceren tegen Zuid-Afrika om alsnog als groepswinn­aar rechtstree­ks naar de kwartfinal­es te stomen.

“Ik denk dat een gelijkspel een terechte uitslag is”, gaf Thomas Briels, de Belgische captain, toe. “In de eerste helft liep het voortreffe­lijk, maar daarna onderginge­n we de druk van India. Uiteraard wordt het bijzonder moeilijk om toch nog die eerste plaats te pakken, maar we zullen er in onze slotmatch alles aan doen.”

Mogelijk moeten Briels en co het zaterdag doen zonder Emmanuel Stockbroek­x, die uitviel met een hamstringb­lessure. Antoine Kina vertrekt vandaag naar India om hem eventueel te vervangen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium