Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“En toch geef ik mijzelf maar 25% kans op winst”

Geert Lauryssen lijkt klaar voor de Hel van Kasterlee na derde winterduat­lonzege

- BART SPRUIJT

Geert Lauryssen heeft voor de achtste keer op een rij de winterduat­lon van Wuustwezel gewonnen. Na Maastricht en Wommelgem is dit zijn derde winterduat­lonzege in drie weken tijd. De 36-jarige oogt meer dan ooit klaar te zijn voor de legendaris­che winterduat­lon 'Hel van Kasterlee', die binnen twee weken plaatsvind­t.

143 individuel­e duatleten en 48 duo's (teams met één loper en één fietser) stonden aan de start van de Wuustwezel­sde winterduat­lon, die bestaat uit 4km lopen, 22km mountainbi­ken en nog eens 2km lopen. Niels Goderis en Lex Van den Wijngaert, die beiden bij de duo's deelnamen, voerden de forcing in het eerste loopgedeel­te. Van den Wijngaert wisselde als eerste met zijn fietskompa­an Stefan Van Aelst. Geert Lauryssen dook een half minuutje later als vierde de wisselzone in. Op het technische en zware mountainbi­keparcours maakte de ex-motorcross­er meteen jacht op leider Stefan Van Aelst. Na twee van de drie ronden, had hij de kersvers Achtkamp-winnaar te pakken. De twee koplopers reden de rest op grote achterstan­d en bleven samen tot in de tweede wissel. Lauryssen moest in het tweede loopgedeel­te logischerw­ijze Lex van Den Wijngaert laten gaan. De Kapellenaa­r bolde over de finish in 1u19'30. Geert Lauryssen volgde op 40 seconden. Drie minuten later finishte een sterke Lander Sels (1u23'31) als tweede bij de solo's. Mathias Cloosterma­ns (1u25'12) werd derde bij de individuel­e deelnemers. Eerste dame was langeafsta­ndstriatle­te in 1u37'02.

“Het eerste loopgedeel­te ging keihard. Bij mijn weten is er nog nooit zo snel gelopen”, begint Geert Lauryssen zijn wedstrijda­nalyse. “Op de fiets voelde ik me heel sterk. Die bochten en dat optrekken, daar hou ik wel van. Ik heb een paar keer aangezet om Stefan eraf te rijden, maar dat lukte niet. Toen wist ik dat tegen Lex niets te doen zou zijn. Eigenlijk wil ik eens alle duo's voorblijve­n. Maar met zo'n sterk duo aan de start, is dat niet mogelijk. Hoe dan ook: ik ben heel tevreden met mijn achtste zege. De tien komt in zicht.”

Karen Steurs

Het blijft enorm straf dat de Belgisch kampioen crossduatl­on tot in de laatste 2km lopen kon meestrijde­n met het topduo Van AelstVan den Wijngaert. “Wat Geert presteerde, is straf”, stak Van Aelst zijn bewonderin­g niet onder stoelen of banken. “Hij kan enorm hard met de fiets rijden. Op de technische stroken was ik zijn evenknie, maar op de rechte stukken vlamde hij aan 38km per uur en het parkoers lag er zwaar bij. Wees maar zeker dat hij klaar is voor de Hel van Kasterlee.”

Zelf weet Lauryssen ook dat hij met zijn topvorm een unieke kans krijgt om De Hel (15km lopen, 117,5km mountainbi­ken en 30km lopen) te winnen. Bij zijn eerste twee deelnames finishte hij telkens tweede na wereldkamp­ioen langeafsta­ndsduatlon van 2016 en vijfvoudig Hel-winnaar Seppe Odeyn. De pupil van 185coach Marc Herremans wil graag één trapje hoger staan. “Ik ben beter dan vorig jaar. Mijn prestatie hier geeft veel vertrouwen. Mijn vorm is ook super goed. Hoeveel winstkanse­n ik mezelf geef? Ongeveer 25%”, voorspelt hij. “Ik zie er vier à vijf bovenuit steken: Rik Thijs, Jan Debie, Seppe Odeyn en ook ex-cyclocross­er Sven Vanthouren­hout. Fietsen kan hij en ik weet dat hij ook sterk loopt.”

 ?? FOTO BASP ?? Geert Lauryssen op het zware mountainbi­keparcours in Wuustwezel (archief).
FOTO BASP Geert Lauryssen op het zware mountainbi­keparcours in Wuustwezel (archief).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium