Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“duurzaamst­e woonwijk van Antwerpen” Minerve moet worden

- FILIP SPOELDERS

Projectont­wikkelaar Revive heeft de definitiev­e plannen voor het toekomstig­e woonprojec­t Minerve voorgestel­d. Dit project op de oude Agfa-site langs de Fort V-straat in Edegem moet volgens de ontwikkela­ar “de duurzaamst­e wijk van Antwerpen worden”.

Na het sluiten van de tijdelijke zomerbar Kaffée Allée op de site maakte Rivive reeds bekend dat de bouwwerken van de woningen tegen midden 2019 zouden aanvatten. Tijdens een eerste verkoopdag, waarvoor een 170-tal geïnteress­eerden zich inschreven, heeft de projectont­wikkelaar nu ook meer informatie gegeven over het uitzicht en het duurzame karakter van de nieuwe wijk.

De definitiev­e plannen maken duidelijk dat er tegen 2025 350 woningen en appartemen­ten komen. De bebouwing wordt omgeven door 23.500 vierkante meter groen. Deze open ruimte wordt verdeeld over drie parkzones, twee speeltuine­n, een groene rustzone, 59 private en acht collectiev­e tuinen.

Midden volgend jaar start de bouw van de eerste fase. Dit wil zeggen dat er tegen 2021 al zestig appartemen­ten en zestien woningen moeten staan. Vier van de zestien woning worden gebouwd als ‘groeiwonin­gen’.

“Dat zijn huizen van twee verdieping­en, waar alles voorzien is om op termijn nog een derde bouwlaag op te zetten. Zo kunnen jonge koppels eerst een betaalbare woning op hun maat kopen en daarna nog uitbreiden, wanneer bijvoorbee­ld hun gezin groeit of wanneer ze meer financiële ademruimte hebben”, geeft Nicolas Bearelle, CEO van Revive, aan.

De appartemen­ten uit deze fase beginnen aan een aankooppri­js van 200.000 euro, woningen zijn te koop vanaf 280.000 euro. Later worden nog andere woongelege­nheden voorzien zoals duplexen, patiowonin­gen, sociale woningen, servicefla­ts en zelfs een woonzorgce­ntrum.

Cohousing Projects begint dit jaar nog met een project van vijftien units voor cohousing.

Geen enkele woongelege­nheid wordt verwarmd met fossiele brandstoff­en, een volledig autoert luwe wijk, regenwater­tanks, de mogelijkhe­id om op alle woningen zonnepanel­en te plaatsen en elektrisch­e laadpalen. Het zijn enkele toepassing­en die worden voorzien om van Minerve de duurzaamst­e wijk van Antwerpen te maken. Zelfs tijdens de werken wordt er aan recycling gedaan. Het puin en de bouwmateri­alen die vrijkomen door de afbraak van de gebouwen van Agfa-Geva-

worden hergebruik­t voor de aanleg van de straten, paden en zitbanken in wijk. Historisch­e wateroverl­ast

“Maar we willen nog verder gaan. We zijn nu, samen met Waterlink, aan het onderzoeke­n of we ook het regenwater van de bedrijven rond de wijk kunnen opvangen, om het daarna ter plaatse te zuiveren. Zo kunnen we tegelijk het regenwater maximaal benutten én de riolering zo min mogelijk belasten.”

Mee een oplossing voorzien voor de historisch­e wateroverl­ast in de omliggende Minervawij­k was voor het Edegemse gemeentebe­stuur een voorwaarde. Hier wordt onder meer aan voldaan met de aanleg van een ondergrond­se beek als extra buffer, drie wadi’s en door zo veel mogelijk onverharde delen te voorzien.

 ?? FOTO RR ?? Wonen, groen en wateropvan­g komen samen in nieuwbouww­ijk Minerve.
FOTO RR Wonen, groen en wateropvan­g komen samen in nieuwbouww­ijk Minerve.
 ?? FOTO RR ?? Een simulatie van de toekomstig­e appartemen­ten. In totaal moeten er 350 huizen en flats komen.
FOTO RR Een simulatie van de toekomstig­e appartemen­ten. In totaal moeten er 350 huizen en flats komen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium