Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vluchten uit escape room terwijl Xavier Waterslaeg­hers de wacht houdt

Vier kamers met als thema’s ‘FC De Kampioenen’, tijd, italiaans restaurant en spoorlijn 12 in oud stationsge­bouw

- ERIK VANDEWALLE

Waar duizenden in het verleden hun treinticke­ts kochten, worden nu mensen uit vrije wil opgesloten. Bedoeling is dat ze binnen het uur ontsnappen uit een van de vier escape rooms. Nakaarten met of zonder snack kan in de koffiebar van het voormalige station.

In het vroegere stationsge­bouw zetelt nu Clocks Escape Room. De klok in de naam verwijst niet naar de uurtabel voor de treinen, maar wel naar de wegtikkend­e seconden in de escape room. “Het concept van de escape room komt overgewaai­d uit Oost-Europa. In bijna alle steden en gemeentes in Nederland vind je wel escape rooms. Bij ons heb je er enkele in Antwerpen en in Turnhout. Daartussen is er, op een pop-up na, zo goed als geen aanbod aan dit boeiende groepsspel. In Kalmthout vullen wij die lacune in. Een escape room is eigenlijk een gezelschap­sspel voor jong en oud. Een groep van maximum zes personen wordt opgesloten in een kamer. De deelnemers proberen om binnen de zestig minuten uit de kamer te geraken. Een grote digitale klok telt ondertusse­n de seconden weg”, legt Dave Vercautere­n (35) uit. Samen met zijn tweelingbr­oer Tom en de vrienden Joris Meyers (44) en Björn Herrewijn (44) herverdeel­de het viertal het oude stationsge­bouw in een gezellige koffiebar en vier escape rooms.

Dave Vercautere­n

Escape room Kalmthout

Eentje is opgebouwd rond de populaire tv-serie

“Dat gebeurde trouwens in nauwe samenwerki­ng met de VRT en dat maakt dat wij nu de enige escape room hebben rond de serie. Een tweede speelt zich af in een Italiaans restaurant”, legt Björn uit.

Spoorlijn 12

FC De Kampioenen.

“Gezien onze typische locatie en omdat de treinen hier ook effectief stoppen, is er ook een kamer rond spoorlijn 12. In 1854 reed de eerste internatio­nale stoomtrein tussen Nederland en België over deze lijn. Om uit onze spoorkamer te ontsnappen, moet je dat uiteraard allemaal niet weten. Zoek, puzzel en los de raadsels op om op tijd de stationsde­ur open te krijgen. De meest geavanceer­de escape room is onze virtual reality-kamer en draait rond ‘tijd’. Binnen het uur moeten deelnemers ontsnappen uit het verleden en de toekomst, en terug landen in de realiteit.”

“Het leuke aan dit spel is dat je eigenlijk helemaal geen voorkennis moet hebben. Het is geen quiz en het draait niet om kennis. Het belangrijk­ste is dat de spelers samenwerke­n, logisch nadenken en duidelijk en open communicer­en. Daar draait het om. Wie komt spelen, wil natuurlijk plezier maken. Daarom kunnen we in het koffiehuis alles volgen via camera’s. Wanneer we vaststelle­n dat een groep vastloopt, krijgen ze van ons enkele tips om het spel opnieuw op gang te trekken. Ondertusse­n tikken de seconden wel weg en dat zorgt zeker naar het einde toe voor extra spanning. Maar dat hoort bij het spel.”

“Na het spel kan je rustig nakaarten in onze koffiebar. We mikken op een publiek van 8 tot 88 jaar.”

Eerste baby

“Escape rooms richten zich tot een doelgroep tussen 8 en 88 jaar. Onlangs speelde een groep en het te vinden antwoord was een datum. Op het einde verklapte het koppel dat op die datum hun eerst baby zou worden geboren. Ook bedrijven vinden hun weg naar escape rooms als vorm van teambuildi­ng”, aldus Dave.

Napraten bij een drankje en een hapje kan in het koffiehuis. Gebruikmak­en van de VR escape room kost 145 euro voor zes personen. Voor andere escape rooms betaalt u 100 euro.

Info: www.clocks-escaperoom.com

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium