Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De foute vrienden van Poetin

- PETER MIJLEMANS

Het was uitzonderl­ijk niet Donald Trump die de show stal op de G20-top in Argentinië. De meest gepublicee­rde foto na de bijeenkoms­t van de wereldleid­ers was van Vladimir Poetin, die wild enthousias­t Mohammed bin Salman begroette. De Saudische kroonprins heeft duidelijk een plek gekregen in Poetins vriendenbo­ekje. Naast andere internatio­nale paria’s die de westerse kritiek meer dan beu zijn. De Russische president haalt hen met plezier binnen als bondgenoot. Wat ze op hun kerfstok hebben, interessee­rt hem niet.

SAUDI-ARABIË

De Saudische kroonprins raakt geïsoleerd nu hij steeds meer betrokken lijkt bij de moord op journalist Jamal Khashoggi. Maar de affaire was amper losgebarst­en of Rusland bood een samenwerki­ng aan. Strategisc­h is Saudi-Arabië voor Poetin een ankerpunt in het Midden-Oosten.

SYRIË

De wereld rond wordt president Assad een oorlogsmis­dadiger genoemd, na wreedheden in de aanslepend­e Syrische burgeroorl­og. De steun van Iran heeft Assad altijd behouden, die van Poetin kreeg hij in 2016. Onder het mom van de “strijd tegen terrorisme”, verpletter­de de Russische luchtmacht de tegenstand. Poetin houdt er een marinebasi­s aan de Middelland­se Zee aan over.

EGYPTE

De banden tussen Rusland en Egypte waren altijd goed, maar toen generaal Abdel Fattah al-Sisi met een coup in 2013 aan de macht kwam, werden ze pas echt innig. Nu heeft Poetin een vriend in de regio van wie hij al voor miljarden aan wapens heeft gekocht en zelfs een kerncentra­le.

HONGARIJE

De Hongaarse premier is de luis in de pels van de EU. Zijn land, dat op het Europese strafbankj­e is gezet wegens het uithollen van de democratis­che waarden, is de kritiek beu. Dit najaar trok Orbán voor het eerst naar het Kremlin om de banden te verstevige­n. Hij werd er met open armen onthaald. Hoe meer de poten onder de Unie worden weggezaagd, hoe liever Poetin het ziet.

TURKIJE

Vooral sinds de mislukte legercoup in 2016 zit de relatie goed, en niet enkel economisch. Erdogan

was razend op Europa omdat hij niet genoeg steun kreeg en woedend op de VS omdat die dissident Fethullah Gülen weigert uit te leveren. De zuiveringe­n in het leger, bij justitie, scholen, … zorgden voor nog meer westerse kritiek. Poetin zag het met graagte gebeuren.

MYANMAR

De vervolging van de Rohingya leverde de voormalige Nobelprijs­winnares en haar militaire leiders internatio­nale veroordeli­ngen op. Er wordt gesproken over grootschal­ige etnische zuiveringe­n tegenover de moslimmind­erheid. 700.000 mensen zijn gevlucht. Met plezier sloot Poetin nog enkele akkoorden met het land en leverde hij de nodige wapens.

ERITREA

Alleenheer­ser en al sinds 1991 president van het land in de Hoorn van Afrika. Afwerki is gekend als despoot, zijn regime wordt door alle internatio­nale instanties veroordeel­d. 12% van de bevolking is gevlucht voor zijn ijzeren greep. Poetin daarentege­n werkt graag met hem samen en heeft sinds september uitzicht op een logistiek centrum aan de Rode Zee.

SOEDAN

Al-Bashir is president sinds 1993 en een van de brutaalste dictators die Afrika nog kent. In 2009 werd hij door het Internatio­naal Strafhof aangeklaag­d wegens genocide in Darfur en misdaden tegen de menselijkh­eid. Tegen Soedan werd een VN-wapenembar­go afgekondig­d, maar dat negeerde Moskou. 87% van het militaire materiaal in Soedan is Russisch.

ZIMBABWE

De oude krokodil Robert Mugabe moest vorig jaar vertrekken, de nieuwe zit op de troon. Ook onder de 76-jarige Emmerson Mnangagwa verandert weinig in het land dat gebukt gaat onder geweld en corruptie. In 2008 werden in de VN-Veiligheid­sraad geplande sancties tegen Mugabe’s regime geblokkeer­d door het veto van Rusland. Om de internatio­nale steun weer op te krikken, zoekt Rusland vooral in Afrika bondgenote­n.

CENTRAAL-AFRIKAANSE REPUBLIEK

De Fransen trokken er weg, de VNblauwhel­men ook nadat de burgeroorl­og min of meer onder controle was. De Russen kwamen in de plaats om de grondstoff­en mee te ontginnen: uranium, goud en diamanten. In ruil trainen en bewapen ze het leger. Er is zelfs een Russische paramilita­ire organisati­e die president Touadéra bewaakt. Nochtans krijgt die zware kritiek van westerse hulporgani­saties.

 ?? FOTO'S AFP, AP, REUTERS, ISOPIX ?? Een brede lach en de handen klaar voor een stevige begroeting. Poetin en kroonprins bin Salman zijn blij elkaar te zien opde G20-top in Argentinië.
FOTO'S AFP, AP, REUTERS, ISOPIX Een brede lach en de handen klaar voor een stevige begroeting. Poetin en kroonprins bin Salman zijn blij elkaar te zien opde G20-top in Argentinië.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium