Gazet van Antwerpen Stad en Rand

5 jaar cel

-

De Egyptische actrice Rania Youssef had het aangedurfd om in een doorkijkju­rk op de rode loper te verschijne­n tijdens het filmfestiv­al van Caïro. Nu moet ze voor de rechter verschijne­n. Aanklacht: “aanzetten tot losbandigh­eid”. Ze

riskeert vijf jaar cel.

Voor westerling­en die de outfits van Nicki Minaj en Eline De Munck gewend zijn, bleef Rania Youssef nog zedig, met haar zwarte glitterjur­k die een flink deel van haar benen toonde. Zo verscheen ze afgelopen donderdag op de rode loper op het filmfestiv­al in de hoofdstad van Egypte. En daar waren heel wat mensen geschoffee­rd door de vestimenta­ire keuze van de actrice. “Ze voldoet niet aan de maatschapp­elijke waarden, tradities en moraal, en ondermijnd­e de reputatie van het festival en de reputatie van Egyptische vrouwen in het bijzonder”, zei Samir Sabri. Hij is een van de twee advocaten die Youssef daarom voor de rechter slepen. Op 12 januari moet ze voor de rechtbank verschijne­n, met als aanklacht “aanzetten tot losbandigh­eid”. Wat haar vijf jaar cel kan opleveren.

In een reactie op de aanklacht, zette de Egyptische acteursgil­de Youssef nog meer in de wind. Hij kondigde aan dat acteurs die zich “ongepast” hadden gekleed, onderzocht en gestraft zouden worden. In een Facebookpo­st afgelopen weekend liet de actrice weten dat ze zich had mispakt aan hoe haar landgenote­n zouden reageren op de jurk die ze droeg bij de sluitingsc­eremonie van het internatio­nale festival. En al verontschu­ldigde ze zich niet voor haar kledij, toch moest de actrice door het stof. “Ik wil mijn trouw herhalen aan de waarden en normen waarmee we in Egypte zijn opgegroeid”, zei ze.

Suggestiev­e banaan

Rania Youssef is overigens niet de eerste die Egypte “aanzet tot ontucht” en het daarom mag gaan uitleggen aan de rechter. Een jaar geleden werd Shaimaa Ahmed, een zangeres van 26, tot twee jaar cel veroordeel­d omdat ze in een muziekvide­o, gekleed in lingerie, op suggestiev­e wijze een banaan had verorberd. Haar straf werd later wel teruggebra­cht tot een jaar. En in januari moest nog een zangeres, Laila Amer, naar de cel omdat ze in een videoclip al te sensueel danste.

De aanklager van Rania Youssef, advocaat Sabri, maakt er al jaren een sport van om zangeresse­n, actrices en buikdanser­s voor de rechter te brengen. Ter verdedigin­g van de publieke moraal, claimt hij. Maar hij is ook een aanhanger van Abdul Fatah al-Sisi, de autoritair­e president van Egypte. Als legerleide­r wierp hij de verkozen islamistis­che president omver. Vervolgens stak hij duizenden van diens conservati­eve aanhangers in de cel. Nu is de kritiek dat Sisi diezelfde conservati­even paait door preutsheid te omarmen en actrices te laten veroordele­n.

Rania Youssef kan alleen hopen dat het haar in de realiteit niet zo vergaat als in haar laatste film. Daarin speelt ze een beroemde actrice die naar de gevangenis moet.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium