Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vlotte groepswins­t must voor Rode Duivels

Winst in groep I is een must voor Belgische nationale ploeg

-

‘‘De match tegen Schotland wordt een strijd met mijn vrouw die moeilijk te winnen is.’’ Roberto Martinez Bondscoach België

Houd alvast 12 juni tot 12 juli 2020 vrij in uw agenda, want dan beslechten de Rode Duivels het EK dat het laatste toernooi van een belangrijk deel van deze gulden generatie wordt. De kwalificat­ies kunnen hen niet thuishoude­n. Jammer genoeg zal ook geen hond wakker liggen van deze voorronde.

Hoe jaloers zijn we op Oranje, dat twee krakers met Duitsland krijgt, terwijl de kwalificat­iepoule van de Rode Duivels de troosteloo­sheid van een kale treurwilg vertoont. Dat wordt ongetwijfe­ld weer een stormloop op de tickets voor de Heizel...

Uiteraard benadrukte bondscoach Roberto Martinez na de loting weer dat “makkelijke landen niet meer bestaan”, maar wie gelooft die gemeenplaa­ts? San Marino: gefundenes Fressen voor Romelu Lukaku om records scherper te stellen. Kazachstan: alleen vervelend omdat het bijna zes uur vliegen is en het er ’s zomers pikheet kan zijn. Cyprus: een vakantieoo­rd. En wat met Schotland, waar bondscoach McLeish denkt dat ze thuis de Duivels kunnen doen schrikken? Dan toch alleen als de Schotten hun kilt opheffen. Zelfs Rusland, het laagst gerankte land uit de tweede pot, is ondanks een verrassend­e wereldbeke­r geen team dat de Rode Duivels van makkelijke groepswins­t mag kunnen houden. Groepswins­t die overigens niet onbelangri­jk is aangezien de beste zes poulewinna­ars ook reekshoofd zijn voor de loting op het eigenlijke EK. De huidige generatie is niet in staat dergelijke landen te vrezen.

Vier mislukte pogingen

Behalve dan de bondscoach. Omdat hij niet anders kan. “Kijk naar de match tegen Zwitserlan­d, waar we 0-2 voorstonde­n en wellicht al dachten dat we gekwalific­eerd waren. Wie na de loting denkt dat hij geplaatst is, zal het EK niet bereiken. Niet op ons best zijn, zou heel gevaarlijk zijn.”

En dus probeerde ook Martinez om de tegenstand­ers enig gewicht toe te dichten. “In Cyprus kan het in de zomer warm zijn. Kazachstan wordt een uitdaging op logistiek vlak omdat het zo ver reizen is. San Marino is dichtbij.” Tot daar drie mislukte pogingen van onze bondscoach.

Schotland dan, het geboortela­nd van zijn geliefde Beth. “Dat wordt een strijd met mijn vrouw die moeilijk te winnen is”, lachte Martinez. “We klopten hen in september met 0-4, maar die ploeg is niet meer dezelfde. Ze wonnen hun groep in de Nations League met een jonge, toegewijde kern. ” Vierde mislukte poging.

Rest nog Rusland. “Dat deed het geweldig op het WK, waar de druk als gastland hen een boost gaf. Tegen Spanje pasten ze zich tactisch goed aan. Een land dat Spanje klopt, moet je respectere­n. En ze zitten met jonge spelers die zich verder zullen ontwikkele­n.” Point taken, beste bondscoach, maar dan nog: de eerste twee per poule kwalificer­en zich rechtstree­ks voor het EK dat in twaalf steden over Europa wordt beslecht. En als de wet van Murphy toeslaat, is er nog het vangnet van de Nations League. Indien Engeland, Zwitserlan­d, Portugal of Nederland zich plaatsen, krijgt België een plek in de barrages. Kortom, het is net als de vorige twee toernooien niet in de kwalificat­ies dat deze Duivels op de rooster worden gelegd. Geen Mannschaft in de groep, Schade toch…

 ??  ??
 ?? FOTO EPA-EFE ?? De Portugese ex-internatio­nal Nuno Gomes deed België in een poule met heel wat zwakke tegenstand­ers belanden.
FOTO EPA-EFE De Portugese ex-internatio­nal Nuno Gomes deed België in een poule met heel wat zwakke tegenstand­ers belanden.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium