Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gitarist vraagt en krijgt unieke tatoeage van zijn held

Gitarist Bart Van Damme stapt in voetsporen van Toby Alderweire­ld-fan

- JAN AUMAN

Urbanus heeft zelf geen enkele tatoeage, maar Bart Van Damme, een 28-jarige diehard fan uit Kapellen, heeft sinds zaterdag wel een (hand)tekening van de komiek in zijn nek staan. “Het stripfiguu­rtje werd door mijn idool zelf speciaal voor mij getekend. Uniek”, zegt Bart, die volstaat met tatoeages.

Het was Toby Alderweire­ld-fan Nathalie Standaert die Bart op het idee bracht. De jonge vrouw stond deze zomer, bij terugkomst van de Rode Duivels uit Frankrijk, te zwaaien met een bord met daarop de smeekbede: “Toby, ik wil je handtekeni­ng als tattoo. #Hoe regelen we dat?”

Een week later zat Nathalie in de stoel van Fortune & Glory, de tatoeageen piercingst­udio van Neal Van Akeleyen in Kalmthout. Daar is ook Bart Van Damme geen onbekende. “Ik ben net als de Rode Duivel vaste klant bij Neal”, toont hij zijn rijkelijk versierde armen en borstkas. “Ik paste de methode van Nathalie toe en ging met een gelijkaard­ige oproep op Facebook staan voor mijn groot idool: Urbanus. Al snel kreeg ik van Liesa, de dochter van Urbanus, een leuke reactie. Zij wilde wel eens polsen of haar vader ervoor openstond.”

Enige vrije plek

Urbanus hapte toe: “Een medewerker van Pinkpop-organisato­r Jan Smeets, die in Nederland al m’n optredens regelt, heeft eens een plaatje uit één van m’n strips op zijn enkel laten zetten. Voor Bart, die me thuis in Tollembeek is komen opzoeken, heb ik speciaal iets op de iPad van zijn tatoeeerde­r getekend. Een springend Urbanus-figuurtje, dat een windje laat vliegen. Zelf denk ik er niet aan om een tatoeage te laten zetten. Ik heb genoeg andere middelen om me uit te drukken, zeker?”

Sinds zaterdag staat de handtekeni­ng van de komiek prominent in de nek van Bart Van Damme. “Ik heb m’n nek gekozen omdat het de enige nog vrije plek was op mijn lijf. Voor mijn benen heb ik andere plannen en mijn rug blijft vrij, want ik vind het belangrijk dat ik het eindresult­aat zelf goed kan zien.”

“Dit was niet mijn meest creatieve, maar wel de meest bijzondere opdracht uit die zestien jaar dat ik bezig ben als tatoeëerde­r. Ik gebruikte geen kleuren dit keer, maar alleen zwart lijnwerk”, zegt tatoeageku­nstenaar Neal Van Akeleyen. “Urbanus was heel vriendelij­k toen hij ons ontving. Hij heeft nog enkele andere ontwerpen getekend. Ik overweeg om er door een collega ook eentje op mijn lichaam te laten zetten.”

Bart Van Damme is met z’n 28 jaar relatief jong, maar beweert toch fan nummer één van Urbanus te zijn. “Als kind al meegekrege­n van mijn ouders”, verklaart hij. “Ik ben zijn strips en platen later blijven kopen. Vorig jaar woonde ik voor het eerst een zaalshow bij in de Antwerpse Arenbergsc­houwburg. Ik heb me fantastisc­h geamuseerd.”

Deathmetal­optreden

De fans van Volière, de deathmetal­band waarin Bart gitaar speelt, krijgen de Urbanus-tatoeage op 13 december te zien tijdens het eerstvolge­nde optreden in de Antwerp Music City. “Op de werf – ik werk als chemiearbe­ider – kijken ze al niet meer op van een tatoeage meer of minder. Maar op deze ben ik echt wel trots.”

Nu donderdag, 6 december, treedt Urbanus al voor de vierde keer op in de Arenberg. “Ik hoop dat Bart z’n meesterwer­kje dan eens komt showen. Ik ben wel nieuwsgier­ig”, aldus Urbanus.

 ?? FOTO JAA ??
FOTO JAA
 ?? FOTO RR FOTO RR FOTO RR FOTO JAA ?? Bert Van Damme lanceert zijn oproep via Facebook …Die meteen in zijn pen kruipt om een figuurtje te tekenen …En mag samen met tatoeëerde­r Neal bij Urbanus op de koffieDat een scheetje laat in de vorm van Urbanus’ handtekeni­ng....
FOTO RR FOTO RR FOTO RR FOTO JAA Bert Van Damme lanceert zijn oproep via Facebook …Die meteen in zijn pen kruipt om een figuurtje te tekenen …En mag samen met tatoeëerde­r Neal bij Urbanus op de koffieDat een scheetje laat in de vorm van Urbanus’ handtekeni­ng....

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium