Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bedrijven zetten personeel liever niet op speed pedelec

Project Slim naar Antwerpen gaat werknemers veiligheid­scursussen aanbieden

- SACHA VAN WIELE

Bedrijven staan niet te springen om binnen hun mobiliteit­splan speed pedelecs aan te bieden aan hun werknemers. Ze vinden de risico’s op ongevallen en langdurig werkverlet door de snelle elektrisch­e fietsen te groot. Het mobiliteit­sproject Slim naar Antwerpen gaat daarom veiligheid­scursussen aanbieden aan werknemers.

De nieuwswebs­ite van de VRT informeerd­e bij bedrijven of ze de snelle elektrisch­e fietsen of speed pedelecs via een leaseplan aanbieden aan hun werknemers. Dit past meestal binnen hun mobiliteit­splan. Uit deze bevraging blijkt dat de bedrijven niet snel geneigd zijn om dit te doen. Ze vrezen het te grote risico op ongevallen met deze fietsen, die tot 45 km/u halen. Bovendien zou na zo’n ongeval de werknemer langer werkonbekw­aam zijn.

Marijke De Roeck van Slim naar Antwerpen bevestigt de vrees bij de bedrijven. Slim naar Antwerpen is een mobiliteit­sproject van de stad. Het startte in 2016 met een werkgevers­aanpak. Bedrijven krijgen advies en begeleidin­g bij de zoektocht naar een duurzame oplossing voor het woon-werkverkee­r.

Niet voor de binnenstad

“De gewone elektrisch­e fiets is stevig in opmars bij werknemers in de bedrijven die met ons samenwerke­n”, zegt De Roeck. “Dit is minder het geval bij de speed pedelec. Dat komt omdat bedrijven een grote bezorgdhei­d hebben rond de veiligheid van hun werknemers. De speed pedelec wordt aangeboden voor zeer lange afstanden en wanneer de werknemer bijna continu op brede fietspaden zoals een fietsostra­de kan rijden, dus van de voordeur thuis tot aan de poort van het bedrijf. Als de werknemer eerder door de binnenstad moet, is het enthousias­me voor dit vervoersmi­ddel kleiner.”

Slim naar Antwerpen gaat volgend jaar meer inzetten op de bezorgdhei­d over de veiligheid van de fietsende werknemers. “We gaan veiligheid­scursussen aanbieden, zowel voor de elektrisch­e fiets als de speed pedelec”, zegt De Roeck.

Buiten proportie

Roby Zahler is zaakvoerde­r van Ecomobiel en verkoopt ook speed pedelecs. Hij betreurt de terughoude­ndheid bij de bedrijven. “Het komt voor een deel omdat bij een ongeval met een speed pedelec alles buiten proportie wordt opgeblazen”, zegt Zahler. “Ik stel bij mijn klanten vast dat zij zeer verantwoor­d omgaan met hun speed pedelec en echt wel weten hoe ze zich horen te gedragen in het verkeer. Misschien zal op termijn de koudwaterv­rees bij de bedrijven wel weggaan. Mensen hebben wat tijd nodig om te wennen aan dit nieuwe vervoersmi­ddel.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium