Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nog flink wat bochten te nemen

- Kris Vanmarseni­lle Hoofdredac­teur brieven@gva.be

De regering is (nog) niet gevallen. Er wordt verder gepraat over een interpreta­tieve tekst bij het VN-migratiepa­ct, geïnspiree­rd door de tekst die Nederland en Denemarken hebben opgesteld. De premier praat nog met de partijvoor­zitters, de fractielei­ders en de leiders van de deelregeri­ngen. Er is ook nog altijd de mogelijkhe­id om de beslissing over de onderteken­ing van het pact uit te stellen tot de Algemene Vergaderin­g van de Verenigde Naties in januari. Tegen die tijd kan de regering, naar aloude Belgische gewoonte, een of ander compromis uitdoktere­n waarvan alle partijen zeggen dat het eervol is. Dat is althans wat Charles Michel hoopt. Al kan die hoop ijdel zijn. Er zijn nog veel hinderniss­en te nemen. Zei Jan Jambon vorige week niet dat een interpreta­tieve tekst niet volstaat om uit deze crisis te geraken? En gaat Charles Michel nu naar Marrakesh of niet? Gisterenmo­rgen zei De Wever nog dat N-VA geen deel wil uitmaken van een regering die dat doet. Er moeten nog wel wat bochten worden genomen om een compromis te bereiken.

Positief is wel dat na al het spierballe­ngerol van de voorbije weken de regeringsp­artijen eindelijk een constructi­eve dialoog voeren met elkaar. Er wordt nu tenminste gezocht naar een oplossing om uit de impasse te geraken. Dat is nieuw. Zouden de politici stilaan inzien dat de bevolking niet gediend is met een val van de regering en zeker niet met een extra stembusgan­g?

Het VN-pact bevat aanbevelin­gen die haaks staan op het programma van N-VA. Met de hete adem van Vlaams Belang in de nek kan de partij dat pact niet tekenen. Daar hebben de andere partijen begrip voor, ook omdat ze weten dat een groot deel van hun kiespublie­k gevoelig is voor de migratiepr­oblematiek. Maar de regering laten vallen over een niet-bindend pact is nog wat anders, zelfs voor N-VA. Zeker omdat de partij twee jaar lang de gesprekken over dat pact heeft gevolgd zonder er graten in te zien en pas in actie schoot toen een ander land aan de alarmbel trok. Met zoiets valt niet veel eer te halen. Met een compromis waarin de partij te veel toegevinge­n moet doen ook niet. Eén ding is duidelijk: zelfs als de regering het redt, komt ze de volgende maanden aan regeren niet meer toe. Beslissing­en over nijpende kwesties als de zware beroepen en de energievoo­rziening zal ze niet meer nemen. Nochtans is dat wat de bevolking van een regering verwacht.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium