Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Opnieuw buiten gaan fietsen, daar ben ik niet klaar voor”

- JAN-PIETER DE VLIEGER (b)

Ploegleide­r Steven de Jongh (45) vertrekt eind deze week met Trek - Segafredo op stage naar Sicilië. Hij weet wat hij daar zal moeten doen: vertellen hoe het met hem gaat, na die dramatisch­e val tijdens een fietstocht in Spanje midden oktober. Uitleggen ook dat hij nog altijd niet weet wat er toen precies is gebeurd. En vooral vragen om niet te veel drukte te maken rond zijn hoofd. “Ik heb nog problemen met mijn concentrat­ie en gehoor. In de volgwagen zitten zou nu nog niet lukken.”

Het begon op 15 oktober met een tweet van Renée Meijer, echtgenote van Steven de Jongh. “Mensen van Twitter, mijn man is vermist sinds 10.30u. Help alstublief­t hem te vinden. Hij draagt een truitje van Trek - Segafredo.”

Er barstte een massale zoektocht los, waarin de kleine wielerwere­ld haar grote hart toonde: renner Robert Gesink ging actief mee zoeken. Alberto Contador contacteer­de persoonlij­k de Mossos – de bijzondere Catalaanse politie – om hen ervan te overtuigen alle manschappe­n en middelen in te zetten bij het lokalisere­n van de Nederlands­e ploegleide­r. “Toen ik per helikopter naar het ziekenhuis werd gebracht, zeiden de dokters:

U moet wel beroemd

zijn”, vertelt De Jongh. “Als zelfs Alberto Contador persoonlij­k bijspringt. Ik heb hen uitgelegd dat het met mijn beroemdhei­d wel meevalt.”

Gevonden door wildplasse­r

De Jongh werd dus gevonden, door een wildplasse­r nog wel, maar pas nadat hij meer dan vijf uur bewusteloo­s naast de weg had gelegen.

“Toen ze me vonden, was ik heel erg in de war”, vertelt hij. “Ik zag mensen van de brandweer. Er was een Nederlands­e arts bij. Ik herkende zelfs Robert Gesink, die mee had helpen zoeken. Maar tegelijk had ik er geen idee van wat er precies was gebeurd. Dat was heel beangstige­nd. Ik had het ook vreselijk koud.”

Wat er precies is gebeurd, weet de Jongh vandaag nog altijd niet.

“De artsen hebben dat meteen gezegd: als het in de eerste 24 uur niet terugkomt, dan komt het niet terug. Een moment van

daar reken ik niet meer op. Maar vijf, zes uur helemaal kwijt zijn, dat is wel lastig.”

De Spaanse politie heeft beelden van een auto die tegen hoge snelheid de berg oprijdt waar De Jongh werd gevonden. “Maar er zijn geen verdere ontwikkeli­ngen rond die auto”, zegt hij.

Zes weken verder zijn we ondertusse­n en De Jongh is een heel eind opgeschote­n in zijn herstel. Hij verloor veel spieren, maar werkt nu

het dus,

Verrek, zo zat hard in de fitness. Hij gaat joggen met vrienden Michael Boogerd en Koos Moerenhout, een gezelschap dat hij omschrijft als

Oude Lullen.

trekt

Hardloopcl­ub De

Fietsen heeft hij ook alweer gedaan, maar alleen nog maar binnen op de rollen. “Twee ritjes op Zwift

(een online wielerplat­form waar je koerst in een virtuele wereld, red.).

Samen met 170 andere mensen, heel leuk. Buiten koersen heb ik nog niet gedaan, neen. Daar ben ik nog niet klaar voor. Op dit moment het mij nog niet heel erg. Maar als ik het doe, dan zeker in gezelschap van iemand anders. Ik was sowieso altijd heel voorzichti­g. Als ik ging trainen, liet ik mijn vrouw altijd duidelijk weten hoelang ik precies weg zou blijven.”

Het ongeval van De Jongh was op zichzelf akelig genoeg, maar er was ook een voorgeschi­edenis. “Mijn vader is zelf verongeluk­t met de fiets, opgeschept door een auto die hij bij een laagstaand­e zon niet had gezien. Hij lag een paar uur in de coma en is daarna overleden. Ik was dertien, zoals mijn zoon nu ook dertien is. Het is niet fijn om dat opnieuw te beleven. Voor mijn vrouw en voor mijn moeder zijn het heel emotionele momenten geweest.”

Gehoor en concentrat­ie

En toch gaat het leven nu gewoon verder. De Jongh is alweer voltijds ploegleide­r, druk doende dezer dagen met het opstellen van de verschille­nde programma’s van zijn renners. “Voorlopig is het vooral thuiswerk geweest”, zegt hij. “Dat lukt perfect.”

Zondag vertrekt hij op een eerste stage met de ploeg, op Sicilië. “Ik zal heel vaak moeten vertellen wat ik jou net heb verteld: hoe het met me gaat. Ik heb iedereen wel gehoord via de telefoon, maar zag ze nog niet in levenden lijve. Niet erg, dan vertel ik het wel een paar keer na elkaar.”

Ook in zijn herstel is het een volgende stap, om opnieuw voor een groep te staan, om te functioner­en in de drukte die een stage met zich meebrengt. “Op dit moment ervaar ik in de dagelijkse dingen geen problemen meer”, zegt hij. “Maar in groep is het moeilijker. Na anderhalf uur, twee uur krijg ik problemen met mijn gehoor en concentrat­ie. Er is geen filter meer, ik krijg alle prikkels tegelijk binnen. Het lastige is dat de artsen niet kunnen voorspelle­n hoe dat zal evolueren. Bij sommige mensen duurt het vier weken, bij anderen zes maanden.”

“Een koers mee doen in de volgwagen zou nu nog niet lukken. Het autorijden op zich wel, maar je hebt ook de communicat­ie met de renners en de koersradio. Dat zou moeilijk worden. Gelukkig beginnen de koersen voor mij pas in februari. Over twee maanden kan het alweer een heel stuk beter zijn.” Emmanuel Stockbroek­x, die zondag op het WK in de partij tegen India (2-2) geblesseer­d uitviel, komt niet meer in actie in het Indiase Bhubaneswa­r. De technische staf van de Red Lions bevestigde dat de verdediger een scheur heeft opgelopen in de rechterham­string. Hij wordt vervangen door Antoine Kina, die maandag samen met andere reserve Augustin Meurmans van België naar India vliegt.

 ?? FOTO RR ?? Steven de Jongh met zijn zoon van dertien en rechts in de achtergron­d zijn vrouw Renée Meijer.
FOTO RR Steven de Jongh met zijn zoon van dertien en rechts in de achtergron­d zijn vrouw Renée Meijer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium