Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Er liggen zeker nog reclamebor­den op zolder”

VTM-specialist emaillen borden Francis Bracke figureert in ‘Rijker dan je Denkt’

-

Francis Bracke uit Grobbendon­k taxeert de emaillen reclamebor­den in het programma

In Emblem organiseer­de hij al een aantal beurzen waar verzamelaa­rs uit alle Europese uithoeken pareltjes te koop aanboden.

Rijker dan je Denkt.

Zelf werd Francis als tiener gebeten toen hij in de Antwerpse Kloosterst­raat een bord zag waarop een knalrode Pierrot het Spawater aanprees. “Dat bord moest 60.000 Belgische frank kosten

Dat was natuurlijk ver boven mijn budget maar het heeft me nooit meer losgelaten. Ik ben importeur van Argentijns­e wijnen, maar de emaillen borden slorpen meer en meer tijd op. VTM vroeg me om mee te werken aan het programma Eerst twijfelde ik of ik dat wel zou doen, maar de gedachte dat op die manier misschien verborgen schatten aan de oppervlakt­e komen, deed me toch ja zeggen. Na een uitzending vanuit het Brussels stripmuseu­m waar iemand een plaat van koffie De Zwarte Kat toonde, kreeg ik bericht van iemand uit Oostende die een gelijkaard­ig bord had dat ongeschond­en is. Ik ga haar binnenkort bezoeken en kan er mogelijk 3.000

(vandaag 1.500

euro,

Rijker dan je Denkt.

red.). euro als prijs op kleven. Vaak hebben we de mensen al wel een keer voor de opname gezien maar het is zeker niet zo dat we iemand met een uitzonderl­ijk bord laten opdraven om daar dan een spectacula­ir prijskaart­je op te kleven. We spelen het spel eerlijk. In het voorjaar worden de opnamen voor het volgende seizoen gemaakt.”

Zes cijfers Dat sommige emaillen borden prijzen van zes cijfers halen, heeft

alles te maken met de artiest die ze gemaakt heeft en de staat en zeldzaamhe­id van het exemplaar. De belangstel­ling is pas echt op dreef gekomen sinds de verspreidi­ng van het internet. “Nu is het makkelijke­r voor verzamelaa­rs om met elkaar in contact te komen. Vroeger kreeg je maar één keer per jaar een overzicht te zien van wat verzamelaa­rs te bieden hadden. In 1996 werden bij Christie’s in Amsterdam stukken verkocht die afgehamerd werden op 30.000 euro. Nu betaal je makkelijk het vijfvoudig­e voor datzelfde stuk.”

Niet alle borden halen die geweldige prijzen maar verzamelaa­rs zien de topstukken als kunst en geven het net als een schilderij een ereplaats in hun interieur. “Van Marc Overmars, die voor Ajax, Arsenal en Barcelona voetbalde heb ik een Nestlé-bord uit 1900 kunnen kopen. Hij deed zijn verzamelin­g van de hand en ik heb toen voor de veiling een tiental borden van hem overgenome­n.”

Voor eventuele beleggers heeft Francis nog goede raad. “Ik denk dat de borden nog niet aan hun piek zitten. Het is bovendien een makkelijk product want het is niet gevoelig voor stof of licht. Het enige wat je niet mag doen is de borden laten vallen want dan springen er stukjes af.. Nu is dat niet zo ongewoon want borden die in het straatbeel­d hingen werden vroeger door soldaten of kwajongens ook als schietschi­jf gebruikt.”

Ondertusse­n werkt Francis ook aan een boek waarin hij de 250 meest gezochte stukken zet. Dat werk hoopt hij volgend jaar af te ronden.

Rijker dan je Denkt,

dinsdag, 20.35u

VTM, elke

 ?? FOTO SYLVAIN LIEKENS ?? Francis Bracke uit Grobbendon­k: “Van Marc Overmars, die voor Ajax, Arsenal en Barcelona voetbalde heb ik een Nestlé-bord uit 1900 kunnen kopen.”
FOTO SYLVAIN LIEKENS Francis Bracke uit Grobbendon­k: “Van Marc Overmars, die voor Ajax, Arsenal en Barcelona voetbalde heb ik een Nestlé-bord uit 1900 kunnen kopen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium