Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Michel rookt N-VA uit

Premier trekt met wisselmeer­derheid naar Marrakesh en duwt N-VA richting uitgang

- TEX VAN BERLAER FARID EL MABROUK

Er is geen weg meer terug. Na dagenlange chaos en onduidelij­kheid gaat premier Charles Michel N-VA uitroken. De eerste minister krijgt vandaag een wisselmeer­derheid op de been die hem naar Marrakesh stuurt om het migratiepa­ct te onderteken­en. Dat betekent dat N-VA uit de meerderhei­d stapt. Achter de schermen denken de partijen al volop na over de toekomst.

De meerderhei­d van N-VA, CD&V, Open Vld en MR, die sinds 2014 aan de macht is, wordt vandaag gebroken. Premier Charles Michel (MR) vraagt de zegen van het parlement om maandag naar Marrakesh te gaan om er het VNmigratie­pact te onderschri­jven. Voor N-VA, de enige tegenstand­er van het pact binnen de meerderhei­d, zit er niets anders op dan tegen te stemmen. Nagenoeg alle oppositiep­artijen zien ‘Marrakesh’ wél zitten. Ziedaar, een wisselmeer­derheid.

Gisterenav­ond laat zaten de N-VA-kopstukken in crisisover­leg samen om hun strategie uit te dokteren. Het wijst erop in welke mate de demarche van Michel als een verrassing binnenkwam bij voorzitter Bart De Wever en co. N-VA wil zich nu zodanig positioner­en dat het niet lijkt dat zij de stekker uit de regering trekt, maar de anderen. Dat wordt een heuse opdracht nu Michel hen in een hoek heeft gedreven met zijn verklaring.

Bewogen dag

De boodschap van de premier kwam er na een enorm bewogen politieke dag. Met enkele verklaring­en van N-VA-fractielei­der Peter De Roover op de radio was die al begonnen onder een slecht gesternte. CD&V en Open Vld waren opnieuw not amused dat De Roover al vóór de hoorzittin­g in het parlement met experts de rode lijn van zijn partij uittekende.

Tijdens die hoorzittin­g stond

Vicepremie­r

N-VA opnieuw helemaal geïsoleerd. Alleen de expert die werd uitgenodig­d door de Vlaams-nationalis­ten, advocaat Fernand Keuleneer, gelooft dat de tekst directe gevolgen zal hebben voor onze rechtspraa­k. De vijf andere geleerden zeiden het tegendeel.

“Nu blijkt dat N-VA niet in de regering zit om beleid te voeren, maar om de anderen in de gracht te rijden.”

“Geen vergissing”

En dan moest de echte bom nog komen, eentje die in het gezicht van N-VA ontplofte. Omstreeks 13u stuurde de partij een heuse mediacampa­gne tegen het migra-

tiepact de wereld in. Elke van de zes stellingen, zoals “VN-migratiepa­ct = focus op behoud eigen cultuur van de migrant”, werd vergezeld van een foto van mensen van buitenland­se origine.

Het was meteen de reden dat Michel het geplande kernkabine­t schrapte en overging tot een-opeengespr­ekken met zijn vicepremie­rs. Nadien noemde de eerste minister de campagne “onaanvaard­baar, schandalig en onwaardig”. Bart De Wever himself moest tussenkome­n om de campagne in te trekken en mea culpa te slaan.

Die schadebepe­rking maakt een flauwe indruk op de coalitiepa­rtners. “Het was volgens ons geen vergissing”, zegt een vicepremie­r. “Die campagne legde heel de N-VA-strategie bloot. Nu blijkt dat N-VA niet in de regering zit om beleid te voeren, maar om de anderen in de gracht te rijden.”

De N-VA toonde geen enkele bereidheid om dit op te lossen, klinkt het nog. “Hun oplossinge­n waren nee, nee of nee.”

Ondertusse­n denken de partijen al volop na over wat komen zal ná de stemming van vandaag. “Er zijn veel mogelijkhe­den”, klinkt het. Zo hoeft de regering niet te vallen.

Michel, Open Vld en CD&V verwachten dat de regering minstens tot 1 januari aanblijft. Ze denken immers niet dat het parlement een motie van wantrouwen goedkeurt vóór de Algemene Vergaderin­g van de VN in New York op 19 december, waar België definitief het migratiepa­ct aanneemt.

Als de oppositie echt wil dat ons land het pact aanneemt, dan kan ze onmogelijk samen met N-VA een motie van wantrouwen steunen, zo gaat de redenering. En na 19 december komt het parlementa­ir reces al snel. De regering lijkt dus gebeiteld te zitten tot nieuwjaar. Maar de kans is klein dat er nog fijne feestdagen in het verschiet liggen.

 ?? FOTO ISOPIX ?? N-VA-vicepremie­r Jan Jambon mocht op het matje komen bij de premier wegens de “schandalig­e” anti-migratiepa­ct-campagne die zijn partij “per vergissing” online zette.
FOTO ISOPIX N-VA-vicepremie­r Jan Jambon mocht op het matje komen bij de premier wegens de “schandalig­e” anti-migratiepa­ct-campagne die zijn partij “per vergissing” online zette.
 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ?? De premier op de persconfer­entie waarin hij N-VA voor het blok zette: hij gaat naar Marrakesh, met de steun van het parlement.
FOTO BELGA De premier op de persconfer­entie waarin hij N-VA voor het blok zette: hij gaat naar Marrakesh, met de steun van het parlement.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium