Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dit bemoeilijk­t de gesprekken in Antwerpen”

Sp.a-voorzitter Crombez over N-VA-campagne

-

De N-VA-campagne rond het VNmigratie­pact zorgt ook voor politieke spanningen in Antwerpen. “Dit bemoeilijk­t alleen de coalitiege­sprekken tussen ons en N-VA”, zegt sp.avoorzitte­r John Crombez.

Heel het debat over ‘Marrakesh’ en de omstreden N-VA-campagne dreigt zijn weerslag te hebben op de Antwerpse coalitiege­sprekken. Nationaal sp.a-voorzitter Crombez is zeer duidelijk: “Dit is van een ernstig soort van ranzigheid en dus onaanvaard­baar. Deze campagne zal de onderhande­lingen in Antwerpen alleen maar bemoeilijk­en. De reden waarom we in deze onderhande­lingen zijn gestapt, was om het beleid in de stad te kunnen wijzigen.”

“Het was al een moeilijke beslissing om in deze onderhande­lingen te stappen, omdat de visies zo ver uit elkaar liggen”, zegt Crombez. “Ik ga er nu van uit dat onze onderhande­laarster Jinnih Beels van burgemeest­er De Wever gaat eisen om zijn juiste intenties kenbaar te maken. Ik laat het aan de Antwerpse sp.a-onderhande­laars over hoe ze dit best aanpakken.”

Die sp.a-onderhande­laars zaten dinsdag samen met de medeonderh­andelaars van N-VA en Open Vld voor de coalitiege­sprekken in Antwerpen. Zij zouden tegenover burgemeest­er De Wever en de N-VA-onderhande­laars hun ongenoegen hebben geuit over de campagne. De burgemeest­er liet verstaan dat hij de kritiek begreep. Jinnih Beels (sp.a) wenste dit dinsdagavo­nd niet te bevestigen. “Wij houden ons aan de discretie van de onderhande­lingen”, aldus Beels.

Verzoening met links?

Burgemeest­er De Wever riep op de avond van de verkiezing­en op tot verzoening met links. Dit was volgens hem ook nodig met het steeds diverser worden van de Antwerpse bevolking. Dat de burgemeest­er er blijk van gaf zijn toon te willen wijzigen, was een van de redenen voor sp.a om de coalitiege­sprekken twee weken geleden een kans te geven. Alleen staat de N-VA-campagne volgens de socialiste­n haaks op die oproep.

Ook op de sociale media werd sp.a aangepakt op de positie die de partij inneemt tegenover N-VA nationaal en in Antwerpen. “Intussen in Antwerpen onderhande­len N-VA en sp.a gezellig verder”, tweette politicolo­og Dave Sinardet gisteren. “Sp.a moet uitleggen waarom het met déze N-VA gaat besturen.”

 ?? FOTO DJI ?? Crombez laat zijn onderhande­laars hun conclusies trekken.
FOTO DJI Crombez laat zijn onderhande­laars hun conclusies trekken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium