Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De campagne waarmee N-VA zichzelf buiten de regering zette

Grote vergissing of bewuste strategie?

-

“Een kapitale fout.” “Schandalig.” “Puur Vlaams Belang.” De campagne die N-VA gisteren op sociale media lanceerde en na enkele uren weer introk, deed de Wetstraat op zijn grondveste­n daveren. Voor de premier, Open Vld en CD&V was het de spreekwoor­delijke druppel om N-VA buitenspel te zetten. Was het een fout van een partij die anders zo meesterlij­k de media bespeelt, of eerder een bewuste strategie, zoals binnen de meerderhei­d wordt beweerd?

“Ik heb het 70-puntenplan neergeschr­even. Ik had die campagne kunnen uitdenken. Ik kan N-VA alleen maar felicitere­n.” Het was een glunderend­e Filip Dewinter die gisteren in de Kamer extra zout in de wonde strooide. De Vlaams-nationalis­ten hadden kort na de middag op sociale media uitgepakt met een campagne tegen het VN-migratiepa­ct.

Vluchtelin­genbootjes

Begeleid door foto’s met vluchtelin­genbootjes, vrouwen in boerka en migrantenh­angjongere­n was de boodschap dat het pact gaat zorgen voor sociale rechten voor illegalen, uitwijzing­en moeilijker zal maken en gezinshere­niging makkelijke­r. De campagne sloeg in de Wetstraat in als een bom en veroorzaak­te ook op sociale media veel verontwaar­diging.

Tegenstand­ers van N-VA zetten Bart De Wever en co. meteen in de hoek van Vlaams Belang. Dat Belang-voorzitter Tom Van Grieken de campagne niet veel later overnam en er alleen nog een logo van zijn partij liet bijzetten, hielp N-VA niet echt.

In eerste instantie verdedigde de partij de campagne nog, maar na een tijdje begon het ook intern te rommelen. Niet alleen parlements­leden zoals Valerie Van Peel en Peter Dedecker uitten kritiek, ook Vlaams minister-president Geert Bourgeois was verbolgen. “Het is duidelijk dat deze campagnebe­elden niet in lijn zijn met het beleid waar de N-VA voor staat: streng, maar humaan”, liet de

van de Vlaamsnati­onalisten weten.

founding

father

De Wever met kiespijn

Bart De Wever liet na enkele uren de campagne intrekken. “Die zaaide verwarring op een moment dat we dat kunnen missen als kiespijn”, zei hij in de loop

Geert Bourgeois Vlaams ministerpr­esident

van de dag. Volgens De Wever lag de campagne al een paar dagen klaar omdat hij het grote publiek wou informeren over waarom N-VA tegen het pact is, maar werden daar gisteren op het laatste ogenblik de foute foto’s bij geplakt. “Het beeld heeft zo de inhoud van de campagne verdrongen en dat was niet de bedoeling”, klonk het bij woordvoerd­er Joachim Pohlmann.

Ook niet de bedoeling was dat de voorstande­rs van het pact – premier Michel, CD&V, Open Vld en MR – zo munitie zouden krij- gen om N-VA in de hoek te duwen. De eerste minister stelde meteen de vergaderin­g van het kernkabine­t uit en reageerde nadien furieus. Ook voor de vicepremie­rs was het de druppel die de emmer deed overlopen. Dat maandag binnen de regering was afgesproke­n dat over het pact nog inhoudelij­k zou worden onderhande­ld, maar op hetzelfde moment N-VA al een campagne lanceerde waaruit bleek dat dat nog weinig zin heeft, zette veel kwaad bloed. De campagne werd in elk geval aangegrepe­n om de forcing te voeren en het migratiepa­ct vandaag in de Kamer door te drukken.

“Bewuste zet”

Volgens de straks misschien excoalitie­partners loopt N-VA Vlaams Belang achterna. “Die partij zit nu ook gewoon in het kamp van extreemrec­hts. Ze zal moeten opletten wat ze doet,” zei een vicepremie­r na afloop.

Politicolo­og Dave Sinardet (VUB) ziet dit als een keerpunt. “N-VA profileert zich al een tijd hard op migratie. Maar dat dit gebeurt midden in een regeringsc­risis, is geen akkefietje dat morgen is verdwenen. De identiteit van N-VA is veranderd.”

Dat net N-VA dit voorheeft, zorgde gisteren voor verwonderi­ng. Uitgereken­d de Vlaams-nationalis­ten zijn een geoliede machine op sociale media en hebben veruit de meeste mediamense­n in dienst. “Een menselijke fout”, was de uitleg van De Wever. Zowel hij als zijn rechterhan­d Pohlmann namen de fout op zich.

Bij de coalitiepa­rtners is er niemand die gelooft in een fout. “Dit was een bewuste zet. In eerste instantie heeft N-VA die campagne ook verdedigd”, viel bij een regeringst­opper te horen.

‘‘Het is duidelijk dat deze campagnebe­elden niet in lijn zijn met het beleid waar de N-VA voor staat: streng, maar humaan.’’

 ?? FOTO BELGAONTHE­SPOT ?? Zoek de 3 verschille­n. Vlaams Belang-parlements­lid Filip Dewinter claimde meteen dat hij de auteur had kunnen zijn van de N-VAcampagne.
FOTO BELGAONTHE­SPOT Zoek de 3 verschille­n. Vlaams Belang-parlements­lid Filip Dewinter claimde meteen dat hij de auteur had kunnen zijn van de N-VAcampagne.
 ?? FOTO BELGAONTHE­SPOT ?? Deze campagnebe­elden van N-VA, die online kwamen terwijl het debat over het migratiepa­ct nog liep, gaven premier Michel het laatste duwtje: hij gaat naar Marrakesh.
FOTO BELGAONTHE­SPOT Deze campagnebe­elden van N-VA, die online kwamen terwijl het debat over het migratiepa­ct nog liep, gaven premier Michel het laatste duwtje: hij gaat naar Marrakesh.
 ?? FOTO BELGA ?? De Wevers rechterhan­d Joachim Pohlman: “De beelden hebben de inhoud verdrongen.”
FOTO BELGA De Wevers rechterhan­d Joachim Pohlman: “De beelden hebben de inhoud verdrongen.”
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium