Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“N-VA kan niet anders dan ontslag nemen”

Politicolo­og Bart Maddens ziet Michel de rit uitzitten met minderheid­sregering

- (cm)

Bart Maddens, flamingant en politicolo­og aan de KU Leuven, ziet geen andere optie dan dat N-VA uit de regering stapt. Zo zouden vervroegde verkiezing­en uitblijven. Hij denkt dat premier Michel dan het vertrouwen aan het parlement vraagt.

“Ik denk dat N-VA zich met de campagne heeft mispakt, wat aan premier Michel het ultieme duwtje heeft gegeven. De N-VA kan nu niet anders dan ontslag nemen, dat is wat ze altijd zelf heeft gezegd, want ze wil geen wisselmeer­derheid”, klinkt het.

“Dat betekent dat haar ministers en staatssecr­etarissen opstappen en dat andere ministers in de plaats moeten komen, al was het maar voor de taalparite­it. Op de- ze manier kan de regering de volheid van bevoegdhei­d behouden.”

“Het zou om politieke redenen wel normaal zijn dat de premier dan met een motie het vertrouwen van het parlement vraagt. Als genoeg oppositiel­eden zich onthouden, kan de regering voortdoen als minderheid­sregering.”

Tot in mei

“Welke oplossing ook, wellicht kan het zo voortgaan tot aan de verkiezing­en in mei. Er is maar weinig animo bij de partijen om nog tussentijd­se verkiezing­en te houden. Het is achteraf wel de vraag wie hier het meest bij wint. Ik zeg niet dat de N-VA sowieso grote schade zal lijden. Ze kan erop hopen dat de publieke opinie waardeert dat N-VA vasthoudt aan principes en niet aan postjes. Maar de partij neemt wel een serieus risico met deze crisis.”

 ?? FOTO BELGA ?? Flamingant en politicolo­og Bart Maddens.
FOTO BELGA Flamingant en politicolo­og Bart Maddens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium