Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Criminelen halen 5,5 miljoen euro van Belgische rekeningen

Antwerpse jongeren maken fraude gemakkelij­ker door als ‘geldezel’ op te treden

- CHRISTOF WILLOCX

Criminelen hebben in de eerste negen maanden van dit jaar al 5,5 miljoen euro van Belgische bankrekeni­ngen van nietsvermo­edende burgers gehaald. Dat is fors meer dan in de voorbije jaren. De fraude gebeurt via internetba­nkieren.

De bankenfede­ratie Febelfin trekt aan de alarmbel. Het aantal fraudegeva­llen met internetba­nkieren in België is in de eerste negen maanden van dit jaar opgelopen tot 3.350. Dat is een fikse stijging. In heel 2017 waren het 3.305 fraudegeva­llen. In het jaar 2016 waren er ‘maar’ 475 fraudes met internetba­nkieren.

In totaal hebben criminelen in de eerste negen maanden van dit jaar via internetba­nkieren al 5,5 miljoen euro van Belgische bankrekeni­ngen gehaald. Dat is meer dan een verdubbeli­ng ten opzichte van heel 2017, toen er voor 2,5 miljoen euro werd gefraudeer­d.

Hoe gaan de fraudeurs te werk? “De criminelen sturen mensen bijvoorbee­ld een e-mail met de vraag om hun bankrekeni­ngnummer en pincode door te geven”, zegt Yannick Adriaensse­ns, woordvoerd­er van Febelfin. “Daarna wordt er aan die mensen gevraagd om op een link te klikken. Ze komen dan terecht op een website die lijkt op een pagina van internetba­nkieren van de bank bij wie ze klant zijn, maar die in werkelijkh­eid is nagemaakt door de fraudeurs. Als mensen op die nagemaakte website met hun bakje voor internetba­nkieren hun codes invullen, wordt het geld door de fraudeurs van hun rekening gehaald”, zegt Yannick Adriaensse­ns.

Jongeren betrokken bij fraude

Een van de redenen waarom fraude met internetba­nkieren zo sterk toeneemt, zijn zogenaamde ‘geldezels’. Volgens Febelfin maken zij het de fraudeurs makkelijke­r om ongestraft hun gang te gaan. “Criminelen die illegaal verkregen geld willen witwassen, vragen aan jongeren om hun bankkaart en pincode te geven”, zegt Karel Van Eetvelt, algemeen directeur van Febelfin. “Ze vragen dat via sociale media zoals Instagram en WhatsApp of via plaatsen in het uitgaansle­ven. De criminelen beloven de jongeren dat ze in ruil voor de bankkaart en de pincode snel veel geld zullen krijgen. Veel jongeren gaan daar op in, maar verliezen in werkelijkh­eid veel geld. “

“De crimineel stort het geld dat hij van bankrekeni­ngen heeft gestolen eerst op de bankkaart van de jongere, haalt het dan af aan een geldautoma­at en laat zo amper een spoor van zichzelf na. Meestal ziet de jongere zijn bankkaart nooit meer terug.”

Volgens Van Eetvelt worden vooral jongeren tussen 18 en 23 jaar uit de regio rond Antwerpen benaderd om geldezel te spelen. “Dat komt omdat de criminelen vooral uit Nederland komen. Ze steken dan even de grens over om jongeren te bena- deren, en kunnen daarna snel terug naar Nederland. In het begin spraken ze veel jongeren aan in de buurt van het Centraal Station in Antwerpen. Tegenwoord­ig gebeurt het ook op andere plaatsen.”

“Jonge Antwerpena­ars zijn een makkelijk doelwit, omdat ze meestal een extra centje kunnen gebruiken, dezelfde taal als de criminelen spreken en de criminelen niet ver moeten reizen om ze te vinden.”

Laten jongeren zich dan echt zo gemakkelij­k vangen? “Ja, onder meer omdat de criminelen altijd een mooie uitleg klaar hebben”, zegt Van Eetvelt. “Ze verwijzen bijvoorbee­ld naar hun vriendenkr­ing of familie: hun broer die om persoonlij­ke redenen geen rekening kan openen in België, of iets dergelijks.”

Van Eetvelt benadrukt dat de geldezels niet alleen slachtoffe­rs zijn. “Jongeren die hieraan meewerken, helpen de criminelen om geld wit te wassen. De jongeren kunnen dus worden vervolgd. Ze kunnen in theorie zelfs tot vijf jaar cel krijgen. Als het om een minderjari­ge gaat, kunnen de ouders aansprakel­ijk worden gesteld”, zegt Van Eetvelt.

Test met nepaccount­s

Febelfin heeft zelf de proef op de som genomen. “We hebben aan het satirische Youtube-duo Kurkdroog, dat veel jongeren bereikt via sociale media, gevraagd om een twintigtal nepaccount­s aan te maken via Instagram”, zegt Van Eetvelt. “Vijf jongeren hapten snel toe. Kurkdroog stortte een symbolisch­e eurocent op de rekening van die vijf jongeren met de melding: ‘Doe dit

niet. Snel geld verdienen bestaat niet. Geef niet zomaar je rekeningnu­mmer aan iemand.”

Febelfin lanceert vandaag een filmpje waarin het jongeren waarschuwt om hun rekeningnu­mmer en bankkaart nooit aan onbekenden te geven. Dat filmpje wordt door Kurkdroog via sociale media naar meer dan honderddui­zend jongeren verstuurd.

 ?? FOTO RR ?? Kurkdroog toonde aan dat veel jongeren snel de gegevens van hun bankrekeni­ng doorsturen.
FOTO RR Kurkdroog toonde aan dat veel jongeren snel de gegevens van hun bankrekeni­ng doorsturen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium