Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dessertenk­oning Roger van Damme herdoopt ‘Désiré de Lille’ tot ‘Désirée’

Totale vernieuwin­g na overname van beroemde Antwerpse wafel- en pannenkoek­enzaak

-

Zakenmense­n die het Antwerpse wafel- en pannenkoek­enhuis Désiré de Lille overnamen, stellen sterrenche­f Roger van Damme aan als creatief brein. Onder de nieuwe naam Désirée willen ze een nieuw elan geven aan de traditieza­ak in winkelzone De Wilde Zee.

Voor sterrenche­f Roger van Damme is dit een droom die uitkomt. “Het is alsof Sinterklaa­s bij me langskomt.” De chef van restaurant Het Gebaar in de Antwerpse Kruidentui­n is niet voor niets uitgeroepe­n tot beste patissier ter wereld. Hij heeft een zwak voor desserts en in privégespr­ekken gaf hij vaak te kennen dat een pannenkoek­enhuisje zijn grootste droom was.

Het is alsof een stel zakenmense­n die bede ter harte hebben genomen, want twee jaar geleden, niet lang nadat ze het pand en de zaak Désiré de Lille hadden overgenome­n, zochten ze contact met Roger van Damme. “Voor ons was het voortbesta­an van de zaak belangrijk­er dan te speculeren met de eigendomme­n”, bevestigt een van hen, Christian Teunissen. “Dan is het logisch dat we bij Roger van Damme uitkomen.”

Warm en gezellig

Samen zetten ze architecte­n M² en binnenhuis­architect Dieter Vander Velpen aan het werk. “Het wordt een grote ruimte waarin we het DNA van Désiré de Lille interprete­ren en een hedendaags­e toets geven”, aldus Vander Velpen. “Uit het ontwerp mag ambitie spreken, maar we gaan nooit ver weg van wat er vroeger was. Dat uit zich bijvoorbee­ld in de kleuren. Het rode van frambozen en aardbeien, gecombinee­rd met hout in een donkerbrui­ne chocoladek­leur. Het zijn ook warme en gezellige kleuren.”

“Ik zie er heel graag de sfeer in van Parijse patisserie­zaken”, aldus Roger van Damme. “Maar dat wil niet zeggen dat we Désirée gaan verfransen. We zouden gek zijn om het recept van de lacquemant­s te veranderen, maar ik denk wel dat ik de pannenkoek­en lekkerder kan maken. En natuurlijk blijven klassieker­s als wafels, oliebollen en ijs op het menu.”

“De winkel zelf zal er anders uitzien. Naast de tearoom heb je een take-away voor ijs en wafels en er komt een shop met taarten, chocolade, confituren, cakes en andere zoetighede­n om thuis te verorberen. Op de eerste verdieping serveren we high tea met zowel zoete als hartige hapjes. Er zal ook een nieuwe servieslij­n

worden voorgestel­d in deze flagshipst­ore.” Eerste van meer

Die ambitie is nadrukkeli­jk uitgesprok­en, dit is de eerste van wellicht een reeks gelijkaard­ige zaken. “We wachten niet tot de opening van de nieuwe Désirée in december 2019, we bekijken nu al opportunit­eiten. Dat hoeft niet snel te gebeuren, we willen op een gezonde manier groeien”, aldus Christian Teunissen.

Nu al zijn er twee take-aways: op Royal Antwerp F.C. zal het kraam van Désiré de Lille snel vervellen tot Désirée. Datzelfde zal gebeuren op Royal Sporting Club Anderlecht met de stand van Roger van Damme zelf.

Blijven nog de foorwagens, die níét mee in de verkoop staken. “Ze kunnen contractue­el enkel in directe familielij­n worden overgedrag­en”, stipuleert het overnameco­ntract. “Dat zal geen probleem zijn”, zegt Marc Stoffels, kleinzoon van oprichter Désiré Smidts en ex-zaakvoerde­r, vanuit Mexico. “Mijn dochter Ann-Marie en schoonzoon Bernard Etienne namen twee kramen van mij over en ze hadden er zelf een. Zij kunnen zich volledig daarop concentrer­en, ik moest altijd over en weer naar Antwerpen komen. Mijn kleinzoon Arnaud Etienne is achttien en staat te trappelen om mee te werken. Ik denk dat hij een beetje van mijn karakter heeft.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Roger van Damme: “De lacquemant­s blijven zoals ze zijn, pannenkoek­en kan ik iets beter.”
FOTO JAN VAN DER PERRE Roger van Damme: “De lacquemant­s blijven zoals ze zijn, pannenkoek­en kan ik iets beter.”
 ?? FOTO RR ?? Een impressie van hoe het volgend jaar wordt: Belgische gezellighe­id gekoppeld aan Parijse flair.
FOTO RR Een impressie van hoe het volgend jaar wordt: Belgische gezellighe­id gekoppeld aan Parijse flair.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium