Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Pesticiden­gebruik van Vlaamse gemeenten daalt met een derde

Controvers­ieel glyfosaat blijft meest gebruikte middel

- (cm)

Vorig jaar is er in de Vlaamse gemeenten in totaal 4,1 ton pesticiden gebruikt, een forse daling tegenover 2016. Toch blijven sommige gemeenten heel wat gif inzetten. Op eenzame hoogte staat Meeuwen-Gruitrode. In Antwerpen spant Boechout de kroon.

De Vlaamse Milieumaat­schappij bevraagt steden en gemeenten jaarlijks naar hun gebruik van middelen tegen onder meer ratten, processier­upsen en onkruid. In 2016 werd 6,4 ton gebruikt, vorig jaar 4,1 ton, een daling van 36%. “De afbouw is vooral bereikt op de spoorwegen, waar Infrabel door een betere aansturing en opvolging van de aannemers het gebruik kon reduceren met bijna 2,1 ton”, aldus de VMM.

Overheden blijven vooral glyfo- saat gebruiken, ook al is er discussie of het product al dan niet kankerverw­ekkend is en mogen particulie­ren het niet meer gebruiken. 112 gemeenten zeggen geen pesticiden te hebben gebruikt. Wie dat wel deed, zette gemiddeld 2,6 kilo in, een aanzienlij­ke

74 kilo daling tegenover de 31 kilo in 2010. Zes gemeenten schieten er wel bovenuit, met resultaten boven de 25 kilo. Absolute uitschiete­r is het Limburgse Meeuwen-Gruitrode,

met een opgegeven gebruik van 74 kilo. In het Antwerpse spannen de gemeentes Boechout, Bornem en Putte de kroon, in OostVlaand­eren zijn dat Beveren (14,6 kilo), Temse (13 kilo), SintGillis-Waas (12 kilo) en Hamme (11,7 kilo).

In Meeuwen-Gruitrode benadrukke­n ze de problemati­ek van ratten- en processier­upsenbestr­ijding. “Daarnaast stellen we ons toch vragen bij de correcthei­d van de rapporteri­ng. Er zijn andere gemeenten en steden waar geen vergif zou worden gebruikt. Dat is volgens ons niet realistisc­h”, zegt schepen van Openbare Werken Marco Goossens (CD&V).

In het Antwerpse is er ook in Boechout verwonderi­ng. “Wij zijn een beetje verbaasd over de lage cijfers bij onze buurgemeen­ten, die met dezelfde problemati­ek als wij werden geconfront­eerd en over dezelfde technieken beschikten”, zegt woordvoers­ter Annemie De Wolf. Ze wijst erop dat glyfosaath­oudende producten sinds midden vorig jaar verboden zijn bij de eigen diensten.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium