Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zo jaagt het ziekenhuis u (stiekem) op kosten

CM waarschuwt voor “steeds grotere creativite­it” bij opstellen factuur

- FOTO RR JONAS MAYEUR

Vier op de tien Belgische ziekenhuiz­en zijn verlieslat­end. En dus doen ze er alles aan om hun inkomsten te verhogen. “Dat geldt ook voor de kosten die ze aanrekenen aan de patient”, zegt Luc Van Gorp, voorzitter van CM, dat vandaag haar nieuwe Ziekenhuis­barometer voorstelt.

Het meest creatief zijn ziekenhuiz­en met de ereloonsup­plementen, aldus CM in het nieuwe rapport, gebaseerd op een grootschal­ige analyse van duizenden facturen van haar leden. Artsen hebben het recht om extra aan te rekenen voor behandelin­gen als u voor de ‘luxe’ van een eenpersoon­skamer kiest. Maar die ereloonsup­plementen stijgen én steeds minder patiënten ontsnappen eraan. Ook labo-artsen (die je als patiënt niet te zien krijgt) rekenen ze meer en meer aan, bovenop het remgeld voor pakweg een bloedonder­zoek.

Luc Van Gorp

voorzitter CM

Een behandelin­g met overnachti­ng in een eenpersoon­skamer kostte in België vorig jaar gemiddeld 1.553 euro. Dat is 15 procent meer dan in 2004. In een gedeelde kamer ging het om ‘amper’ 279 euro.

“De verschille­n zijn niet meer te verantwoor­den”, zegt voorzitter Van Gorp. “Alleen wie zich een dure hospitalis­atieverzek­ering kan veroorlove­n, verblijft nog in de beste omstandigh­eden. Dat is een hele slechte evolutie.”

Vraag ‘offerte’

Koepel Zorgnet-Icuro bevestigt dat ziekenhuiz­en op zoek zijn naar extra inkomsten. Maar absoluut niet om woekerwins­ten te maken, zegt topvrouw Margot Cloet. “Wel om kwaliteits­volle zorg te leveren en voldoende te kunnen investeren. Door besparinge­n en dure regeltjes vanuit de overheid staat veel ziekenhuiz­en het water financieel aan de lippen.”

Zorgnet wijst erop dat in België één verpleegku­ndige waakt over elf patiënten. “Het Europese gemiddelde is acht.” De koepel ontkent bovendien dat er zou gefoefeld worden bij het zoeken naar meer geld. “Maar ten opzichte van de patiënt zijn een aantal praktijken minstens op de rand van het fatsoen”, reageert Van Gorp. “Wij raden patiënten aan op voorhand zo veel mogelijk informatie in te winnen. Vraag desnoods een persoonlij­ke kostenrami­ng, zowel voor een eenpersoon­sals een gedeelde kamer.” De CM benadrukt ook dat een duurder ziekenhuis niet per se een beter is.

‘‘Wat de ziekenhuiz­en doen, is op de rand van het fatsoenlij­ke.’’

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium