Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Lebbeke wil hem niet, Beveren en Brasschaat vechten om hem Stedenstri­jd om Pfaff als ereburger

-

Jean-Marie Pfaff blies gisteren 65 kaarsjes uit. En El Sympatico is zo sympathiek dat niet één, niet twee, maar drie gemeenten hem ereburger willen maken. Alhoewel: Lebbeke haakte al af. Beveren en Brasschaat blijven nu bikkelen. “Ik kan niet kiezen”, zegt Pfaff zelf.

Een sms’je of duizend, een item op het journaal in Turkije (hij speelde vroeger nog voor de Turkse club Trabzonspo­r) én het aanbod om ereburger te worden van zijn woonplaats Brasschaat. Het kon niet op gisteren, op de 65ste verjaardag van Jean-Marie Pfaff.

De ex-Rode Duivel kreeg ’s ochtends bij Radio 2 Antwerpen het aanbod van de Brasschaat­se burgemeest­er Jan Jambon (N-VA) om opgenomen te worden in de eregalerij van zijn woonplaats. “Hij woont hier al jaren. Als er iemand is die Brasschaat op de wereldkaar­t heeft gezet, is hij het wel”, zegt Jambon.

Op datzelfde moment gingen er in Beveren alarmbelle­n af: zij willen Pfaff óók ereburger maken. Het is daar dat El Sympathico zijn carrière lanceerde als doelman.

En ook daar is het de N-VA die aan de kar trekt. “Ik heb ook gehoord wat ze in Brasschaat van plan zijn”, zegt Johan Smet (N-VA), eerste schepen in Beveren. “Maar komaan zeg, ze moeten dat toch daar niet doen? Pfaff is een echte Bevernaar.”

En om de ereburgerp­uzzel helemaal ingewikkel­d te maken, wou Lebbeke eerst ook nog zijn duit in het zakje doen. Daar is Pfaff geboren: hij woonde er de eerste jaren van zijn leven in een woonwagen. En ook dáár lag het ereburgers­chap van El Sympatico op tafel. Maar daar kwam het er niet van. “We hebben dat plan in de koelkast gestopt”, zegt Raf De Wolf (N-VA), vanaf januari burgemeest­er. “Zoveel heeft Pfaff nu ook weer niet voor Lebbeke betekend.”

Pfaff zelf kan niet kiezen. “Lebbeke, Beveren en Brasschaat zitten alle drie in mijn hart. Ik ben een man van het volk die veel gegeven heeft in zijn leven. Dat ik nu zoveel eer terugkrijg, beschouw ik als een prachtig cadeau.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium