Gazet van Antwerpen Stad en Rand

21 bestuurder­s krijgen verplicht alcoholslo­t

Strengere wet geeft rechter meer munitie

-

De ‘themazitti­ng alcohol’ bracht gisterenmo­rgen 38 bestuurder­s voor de Brugse politierec­htbank. 21 van hen kregen een alcoholslo­t opgelegd. Een recente wetswijzig­ing zal maken dat dat er in de toekomst steeds meer worden.

Naast de verplichte alcoholslo­ten, verklaarde de Brugse politierec­hter Peter Vandamme vier wagens verbeurd, waaronder twee Porsches. Het parket organiseer­de een ‘themazitti­ng alcohol’, zo vlak voor de nieuwe BOB-campagne. 38 bestuurder­s moesten zich verantwoor­den omdat ze onder invloed achter het stuur betrapt waren.

De bekende politierec­hter wordt stilaan radeloos. Alcohol in het verkeer is al jaren zijn stokpaardj­e, maar hij merkt zelf niet bepaald veel verbeterin­g. “De politie betrapt 135 mensen per dag”, zegt Vandamme.

De trieste recordhoud­er was een man met 3,6 promille alcohol in zijn bloed. Bovendien werd de man al drie keer veroordeel­d voor rijden onder invloed. Hij kreeg een geldboete én een levenslang rijverbod.

Installati­e kost 3.700 euro

Sinds 1 juli 2018 is de munitie van de politierec­hter uitgebreid. Een nieuwe wet bepaalt dat bestuurder­s die sindsdien met 1,8 promille alcohol achter het stuur betrapt zijn, verplicht een alcoholslo­t krijgen. Wie voor de tweede keer betrapt wordt, krijgt zelfs vanaf 1,2 promille een alcoholslo­t opgelegd. De installati­e van zo’n slot kost 3.700 euro. De bestuurder­s mogen voor een periode tussen één en drie jaar niet met een auto rijden als die niet uitgerust is met een alcoholslo­t.

Politierec­hter Vandamme deelde er gisteren alleen al 21 uit. Voor 17 andere beklaagden was hij iets milder. Want hoewel een alcoholslo­t ‘verplicht’ wordt, kan de rechter ervan afwijken. Wie nog over een blanco strafregis­ter beschikte, ontsprong gisteren veelal de dans.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium