Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Assisen of niet: reconstruc­tie moet eindelijk antwoord geven

Gerecht hoopt na twee jaar op duidelijkh­eid in dossier

- DIRK COOSEMANS, MARC KLIFMAN, TIM LESCRAUWAE­T

Bijna twee jaar nadat het levenloze lichaam van Sofie Muylle (27) aan de dijk in Knokke werd teruggevon­den, vindt vandaag de langverwac­hte reconstruc­tie plaats op het strand. Het parket hoopt een antwoord te krijgen op een cruciale vraag: is het meisje verkracht, gefolterd en vermoord door Roemeen Alexandru C.? Of heeft hij haar na de verkrachti­ng zieltogend achtergela­ten, waarna ze omkwam in de vrieskou? Alleen in het eerste geval zal de verdachte voor assisen berecht worden.

Op 22 januari 2017 troffen wandelaars Sofie Muylle dood aan op het strand van Knokke, onder het staketsel van een terras. Het meisje was die avond uitgeweest met haar vriend in een café aan het casino. Ze ging een luchtje scheppen, liet haar handtas achter, maar kwam niet meer terug. Haar vriend ging nog zoeken, zo tonen camerabeel­den, maar hij vond haar niet.

De zaak bleef lang een compleet mysterie, tot een DNA-spoor op het lichaam van Sofie de speurders naar Roemenië leidde. Dat gebeurde na een oproep tot getuigen, waarin de politie hulp vroeg in de zoektocht naar een man met een blauwe vest. Een politieman uit Knokke herinnerde zich die man: het zou een Roemeen zijn die samen met zijn broer in de badstad had verbleven.

Bij hem thuis in het dorpje Salcea werd Alexandru C. (24) eind juni 2017 uiteindeli­jk gearrestee­rd. Hij bekende de verkrachti­ng. Hij zou het zieltogend­e meisje ook gefilmd hebben. Maar tot op vandaag ontkent hij dat hij haar vermoord heeft. Die visie gaat in tegen die van de wetsgenees­heer, die tot de bevinding kwam dat het meisje verstikt is.

Geen begrip van volksjury

Parket én advocaten hopen dat de reconstruc­tie die vanochtend plaatsvind­t, duidelijkh­eid schept. Dat is belangrijk voor het vervolg van de rechtsgang. Als blijkt dat Alexandru C. Sofie gefolterd en vermoord heeft, riskeert hij assisen en dertig jaar cel. Zijn advocaten vrezen bovendien dat de volksjury geen begrip zal kunnen opbrengen voor wat hij gedaan heeft. Indien alleen de beschuldig­ing van verkrachti­ng met de dood tot gevolg overeind blijft, riskeert hij ook dertig jaar, maar zal de zaak wel voor een correction­ele rechtbank komen. Die oordelen technische­r en over het algemeen ook milder, hoopt de verdedigin­g.

Alexandru C. zit intussen al meer dan een jaar in voorhechte- nis. Volgens wat we vernamen, wordt hij verteerd door heimwee. Hij weet dat hij een gevangenis­straf zal krijgen, maar hoopt die thuis in Roemenië te mogen uitzitten. Alexandru mist zijn familie, klinkt het. Uit goede bron vernamen we nog dat “hij spijt heeft van wat hij gedaan heeft. Maar hij uit zijn spijt heel moeilijk”.

Zware dag

De reconstruc­tie wordt ook een zware dag voor de papa van Sofie. “Hij zal aanwezig zijn als burgerlijk­e partij”, zegt zijn advocaat Jasper Bolle. “Hij heeft geen seconde getwijfeld toen de uitnodigin­g kwam. Hij ziet het als een noodzakeli­jke stap in het onderzoek.” De vader hoopt alleen dat de waarheid aan het licht komt. “Welke juridische kwalificat­ie daar uiteindeli­jk op geplakt wordt, maakt voor hem weinig uit.”

Normaal gezien zou de vader de reconstruc­tie vanuit een busje volgen. Maar wegens “technische moeilijkhe­den” gaat dat niet door en moet hij plaatsneme­n aan het lint. “Het is de eerste keer dat hij zo dicht bij de verdachte komt. Dat wordt niet gemakkelij­k. Nu, we kennen het dossier en de meest gruwelijke details en hopen bijgevolg niet dat we voor al te grote onaangenam­e verrassing­en komen te staan.”

Jasper Bolle

Advocaat papa van Sofie

“Het is de eerste keer dat hij zo dicht bij de verdachte komt. Dat wordt niet gemakkelij­k.”

 ?? FOTO SIMON MOUTON ?? Alexandru C. bekende reeds de verkrachti­ng van Sofie Muylle twee jaar geleden. Of hij ook verantwoor­delijk is voor haar dood, moet de reconstruc­tie uitmaken.
FOTO SIMON MOUTON Alexandru C. bekende reeds de verkrachti­ng van Sofie Muylle twee jaar geleden. Of hij ook verantwoor­delijk is voor haar dood, moet de reconstruc­tie uitmaken.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium