Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zelfstandi­ge haalt geluk uit werk, ambtenaar uit privéleven

- (jvde)

De job bepaalt bij zelfstandi­gen een derde van het geluk, terwijl dat voor ambtenaren slechts 9% is. Tot die opmerkelij­k conclusie komt ‘geluksprof­essor’ Lieven Annemans (UGent). Al “betekent dat niet dat ambtenaren hun werk minder graag doen”, zegt hij.

Gemiddeld bepaalt onze job één vijfde van ons geluk, maar er bestaan grote verschille­n tussen

beroepsgro­epen. Bij zelfstandi­gen hangt 32% van het geluk af van de tevredenhe­id op het werk, terwijl dat bij ambtenaren een schamele 9% is. Bedienden en arbeiders zweven daartussen. De cijfers komen uit het Nationaal Geluksonde­rzoek van UGent en levensverz­ekeraar NN. Gezondheid­seconoom Lieven Annemans peilde naar de algemene tevredenhe­id bij 3.770 Belgen en bracht die in relatie met tevredenhe­id op het werk.

“Een ondernemer die een eigen zaak sticht, legt daar zijn passie in. Het is ook zijn of haar vrijheid, want een zelfstandi­ge neemt de beslissing­en zelf”, zegt Danny Van Assche van Unizo. Volgens het onderzoek ligt die autonomie dubbel zo hoog als bij werknemers of ambtenaren.

De klap bij zelfstandi­gen

de is

echter des te groter als het tegenzit. “Een werknemer die zijn werkgever ziet failliet gaan, is alleen zijn werk kwijt”, zegt Van Assche. “Bij zelfstandi­gen komt er een gevoel van persoonlij­k falen bij, omdat ze er zo veel geld, moeite en van zichzelf hebben ingestopt.”

Bij ambtenaren speelt het privéleven een veel grotere rol in het vinden van geluk. “Zoals de hobby’s en relaties die ze hebben”, aldus Annemans. “Dat wil niet zeggen dat ze minder betrokken zijn op het werk of dat minder graag doen. Uit het onderzoek blijkt dat hun werktevred­enheid even hoog ligt als bij zelfstandi­gen. Wel betekent het dat ze er meer in slagen om afstand te nemen van hun werk en een betere balans vinden tussen werk en privé.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium