Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Het nieuwe KMSKA: een tipje van de sluier

- ANDREAS ROTTY

van het museum. In een eerste fase van de werken werd op de plaats waar de patio’s lagen een nieuwe museumruim­te neergepoot. “Daarin zullen we in de toekomst moderne stukken uit onze collectie exposeren die dateren van na 1880. In het oudere deel van het museum hangen de stukken van voor 1880. De link tussen die twee delen zullen de werken van James Ensor zijn. Van die schilder hebben we de grootste verzamelin­g ter wereld.”

In de omliggende gangen zal ruimte zijn voor een of meerdere tijdelijke tentoonste­llingen. “Die houden het museum permanent onder de aandacht.”

Het KMSKA zal een oppervlakt­e van 21.000 vierkante meter beslaan, een toename met een derde. “We krijgen vaak de vraag wat we nu eigenlijk aan het doen zijn”, zegt Willems. “We hebben een heel team achter het museum en we zitten zeker niet stil. Onze collectie hoort bij de absolute top van Europa. De kunstwerke­n gaan in bruikleen naar het binnenen buitenland. Zo leggen we banden met musea waarvan we op onze beurt in de toekomst eventueel stukken kunnen tentoonste­llen.”

Humor

Een team restaurate­urs legt zich er tijdens de werken op toe de collectie onder handen te nemen. “Sommige schilderij­en waren duidelijk vergeeld. Van de achtduizen­d stukken die we hebben, worden er zeshonderd tentoonges­teld, bij de opening zullen die volledig in orde zijn.”

Het museum bereidt bij de rondleidin­gen een nieuwe aanpak voor. “We gaan focussen op doelgroepe­n. Bijvoorbee­ld bij gezinnen kunnen we nog heel wat ‘quick wins’ halen. Met Tom Van Dyck werken we een speelse rondleidin­g met humor uit. Voor kinderen is er een origineel parcours rond details op schilderij­en om hen op een andere manier te laten kijken naar kunst. Maar er zal voor de bezoeker met veel voorkennis evengoed aangepaste info voorhanden zijn.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium