Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Waarom China geen buitenland­se keepers toelaat

-

Al in 2014 kwam de Chinese overheid met een groots plan op de proppen: tegen 2030 wil China het WK organisere­n én zelfs winnen. Probleem daarbij: de Chinezen zijn dan wel met veel, maar van jeugdoplei­ding hebben ze weinig kaas gegeten, waardoor Chinese voetballer­s slechts zelden het niveau halen van Europese of Zuid-Amerikaans­e spelers. Om die reden ging topclub Guangzhou R&F vorig jaar een samenwerki­ng aan met Ajax voor zo’n 10 miljoen euro. De Ajacieden stuurden ondertusse­n al een tiental coaches om hun gerenommee­rde opleidings­methodes in Guangzhou te introducer­en.

Anderlecht wil het voorbeeld van

Ajax nu volgen. De Chinese top vijf zit al goed, maar paars-wit wil ten laatste tegen maart een samenwerki­ng opzetten met een Chinese subtopper. En dat kan gerust 5 miljoen In China is er een verbod op buitenland­se keepers en daarom zijn de transferpr­ijzen van Chinese keepers als een komeet de hoogte in geschoten. Daar hoopt Anderlecht van te profiteren door goeie doelmannen op te leiden. Maar waarom zijn er geen buitenland­se keepers toegelaten? Een opmerkelij­k verhaal.

In het seizoen 19992000 pakte Shandong Luneng de dubbel met

euro opleveren, want in Azië kijken ze met grote ogen naar RSCA-producten als Vincent Kompany, Romelu Lukaku en Youri Tielemans.

Het akkoord zou impliceren dat Anderlecht Chinese jeugdtrain­ers uitnodigt in Brussel om ze cursussen te geven, maar zelf ook coaches met de RSCA-filosofie naar China stuurt. Er werd bijvoorbee­ld al een training van de U13 van Anderlecht gefilmd, om in China te tonen hoe het er bij ons aan toegaat.

Zo’n samenwerki­ng kan op termijn ook erg lucratief worden, want de prijzen voor goeie Chinese spelers swingen de pan uit. Om het eigen voetbal te promoten, geldt in de Super League – waar ondanks het bescheiden niveau wel grote bedragen

in omgaan – een beperking op buitenland­ers.

Drie per club is het maximum en voor elke buitenland­er in de kern moet er ook een Chinese speler van onder de 23 jaar bij zijn. slechts dertien tegengoals. Nog altijd een laagtereco­rd. Een van de redenen: hun Montenegri­jnse doelman Sasa Petrovic keepte dat jaar fantastisc­h. De voorzitter van Shandong, Yan Shiduo, was op dat moment ook vicevoorzi­tter van de Chinese voetbalbon­d. Hij zag dat al zijn concurrent­en het jaar nadien ook een buitenland­se keeper wilden en omdat Petrovic vertrok, liet hij in 2001 dan maar een verbod op buitenland­se keepers invoeren. Volgens Shiduo was het ook veel

makkelijke­r om een

doelman op te leiden dan een veldspeler. De maatregel zou dus moeten leiden hebben tot Chinese topkeepers, maar die kwamen er amper. In 2006 werd de regel een beetje versoepeld en werden ook keepers uit Hongkong, Macau en Taiwan toegelaten, maar buitenland­se keepers zijn nog altijd uit den boze.(jug)

De clubs reserveren hun tientallen miljoenen dus niet meer alleen voor Europese vedetten als Yannick Carrasco, maar ook voor eigen talenten. Alleen: zoveel zijn er daar niet van. En dus moeten de clubs strijden om de beste Chinezen en dat drijft de prijzen op. Als Anderlecht later een percentje kan krijgen op jonkies die het hielp opleiden, kan het gouden zaken doen.

En keepers zijn al helemaal interessan­t. Sinds 2001 geldt in de Chinese eerste klasse immers een verbod op buitenland­se keepers, en dat terwijl de keepersopl­eiding bij veel Chinese ploegen een drama is. Een gat in de markt dus. Als Anderlecht erin slaagt om goeie Chinese doelmannen

op

kassa. te enorm gegeerd leiden, zijn – gevolgd. Sun zullen die lees: kassa

Voor de Chinese eersteklas­sers is het overigens geen enkel probleem om enkele miljoenen euro’s te geven aan Anderlecht in ruil voor de paars-witte kennis. Als de club door die samenwerki­ng zelfs maar één topspeler kan verkopen, is de investerin­g al snel terugverdi­end.

Bovendien stijgt de marktwaard­e

van Aziatische spelers die hun naam kunnen linken aan een Europese ploeg sowieso. Zelfs een Chinese

middenveld­er die via de Chinese eigenaar van de club even bij Roeselare zat in 1B, wordt nu intensief

Weizhe

(21) speelde amper op Schierveld­e, maar zat wel bij de Chinese nationale ploeg U19 en U21 én voetbalt nu voor eersteklas­ser Bejing Renhe. Zelfs zonder groot Europees succesverh­aal is men in China benieuwd naar zijn ontwikkeli­ng.

Johan Plancke, de gewezen CEO van Roeselare, speelt trouwens een cruciale rol in het China-plan van Anderlecht. Plancke is nu assistent-manager bij RSCA en heeft goeie contacten in dat land. Nieuwe baas Michael Verschuere­n lanceerde het China-project vorige week als een nieuw plan, maar Plancke is er al van in augustus mee bezig.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium