Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Steun van Keita

No hear long time no see/

- DAVID VAN DEN BROECK

Divock Origi,

- tot hij zondag z’n gekke goal maakte. En wat nu? Hopen op een nieuwe kans natuurlijk, in deze drukke decemberma­and moet dat lukken. Vervolgens de scouts overtuigen, want voor de 23jarige spits worden de komende mercato’s extreem belangrijk.

Herinnert u zich nog de hype? Jonge voetbalfan­s renden naar de kapper voor eenzelfde streepje door hun haar (de scumbag boogie), Ronny Mosuse schreef de hit Origigo, en er werd zelfs een babydolfij­n naar hem genoemd. Het is intussen 4,5 jaar geleden. Divock Origi was 19, kende als witte merel van Marc Wilmots een top-WK in Brazilië, en was hot. Het staat in schril met de voorbije maanden, waarin iedereen hem vergeten leek. Tot hij zondag, uitgereken­d in de Merseyside Derby, z’n eerste competitie­minuten kreeg en in de slotsecond­en de winning goal maakte.

Symbolisch, want 2,5 jaar geleden - in april 2016 - scoorde hij óók tegen Everton en was hij op dreef met vijf goals in vijf duels. Maar toen trapte de Argentijn

Origigigi

(lucky) Funes Mori hem uit de match en uit zijn topvorm. “Ik ben dat moment nooit vergeten”, zei z’n trainer Jürgen Klopp zondagavon­d. “Het zorgde voor een duidelijke terugval in z’n carrière. Alles veranderde. Het duurde lang voor hij helemaal pijnvrij kon spelen, en hij raakte z’n zelfvertro­uwen kwijt. Nu kan hij dit hoofdstuk eindelijk afsluiten.” indruk. “Divock is voor zijn leeftijd een uitzonderl­ijke spits. We gaan praten over hoe we met hem kunnen doorgaan”, zei sportief directeur Olaf Rebbe in november al. Maar in de winterstop vertrok diepe spits Gomez, kwam alle druk op zijn schouders terecht en presteerde hij te wisselvall­ig. Hij werd een keer vlak voor rust gewisseld en toen zei diezelfde Rebbe: “Dit was niet goed. We zullen die bleke wedstrijd intern bespreken.” Bruno Labbadia was intussen de derde coach dat seizoen en aangezien hij meer de oude Duitse stijl predikt - lopen, duels, wilskracht boven technische kwaliteit - drong hij niet aan voor een langer verblijf. Al mocht hij de jonge spits wel nog danken voor zijn belangrijk­e goals in de degradatie­play-offs. was Dortmund in verregaand­e onderhande­lingen met Liverpool. Stel je voor: Origi had nu zomaar bij de autoritair­e leider in de Bundesliga kunnen spelen – een ploeg vol talentvoll­e jonge spelers zoals hijzelf. Maar aangezien z’n werkgever op zo’n 30 miljoen euro hoopte en de Duitsers alleen maar wilden huren (met eventuele aankoopopt­ie), sprong het af.

En dus was het de voorbije vijf maanden kinkloppen. Voor het eerst in z’n carrière kwam Origi gewoon níét aan spelen toe, haalde hij zelfs wekenlang de bank niet en trad hij aan bij de beloften, waar hij dan ook nog een lichte enkelbless­ure opliep. Aangezien hij alleen woont in Liverpool, bestond het gevaar dat hij zich in negativite­it zou verliezen, dat is gelukkig niet gebeurd. Z’n beste vriend, Hasselt-verdediger Willem Ofori, praatte op hem in en kwam geregeld langs. Samen PlayStatio­n spelen, iets gaan drinken, een wandeling aan het strand maken, een fietstocht doen of op citytrip naar Parijs: het hielp zijn gedachten te verzetten. De steun van vader Mike, die ervaring heeft als prof, kwam ook van pas; zijn diepgelovi­gheid gaf hem extra kracht.

Intussen bleef Origi keihard werken op training. Klopp feliciteer­de hem daarmee - ook een paar keer in de pers - en ook ploegmaats - maatje Naby Keïta op kop - bleven hem oppeppen. Die eerste kans moest ooit komen. Op Napoli viel hij nog net naast de bank, maar begin november kreeg hij z’n eerste minuten op het veld van Rode Ster Belgrado. Hij had toen geen impact, maar afgelopen zondag des te meer. Mee vooruitges­tuwd door z’n eerste selectie/cap bij de Rode Duivels in een jaar tijd. De volgende stap: Sturridge voorbijste­ken in de pikorde. Dan: een eerste basisplaat­s - Firmino, Salah of Mané zal in de drukke decemberma­and met nog zeven matchen wel eens rustig krijgen zeker? Vervolgens: de scouts overtuigen. Een verlenging bij Liverpool, waar hij in 2020 einde contract is, wordt moeilijk. Het komt erop aan om zich in de kijker te spelen bij andere clubs. Maar wees gerust: heel Europa kent z’n talent, heel Europa kijkt mee. De hype kan nog altijd terugkomen.

 ?? FOTO AP ??
FOTO AP
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium