Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zonder garanties

- (hjb)

ploeg als norm, in sporten als tennis geldt een plaats in de top 100 op de wereldrang­lijst… Die

wordt bepaald door de afzonderli­jke sportfeder­aties – je kunt je enkel inschrijve­n als de federatie je voordraagt om een topsportst­atuut te krijgen – en via specifieke selectiemo­menten.

de glazen bol

blik in jaar hadden zo’n 5.000 atleten een topsportst­atuut – zij die aan de topsportsc­hool studeren en zij die op een ‘normale’ humaniora zitten, maar wel flexibel les volgen. Slechts 4 tot 5 procent raakt uiteindeli­jk over de lat, bekeken over alle aangeboden sporten, en schopt het dus tot topsporter. Vlaanderen doet het met dat cijfer niet slechter dan andere landen.

Paul Rowe, directeur van Sport Vlaanderen: “We mogen kinderen en ouders niets wijsmaken. De kans om door te breken is klein. Maar niemand heeft ooit heeft beweerd dat topsportsc­holen medaillefa­brieken zijn. Net alsof onze universite­iten niet alleen maar Nobelprijs­winnaars voortbreng­en.” De hoofdreden daarvoor, volgens Rowe: “Geen enkel systeem ter wereld kan nauwkeurig topsportsu­cces voorspelle­n bij 12- tot 14-jarigen, tenzij dan in sporten waar je erg vroeg aan de top moet staan.”

Bovendien spelen ook verschille­nde externe factoren mee, zoals de puberteit, de eerste liefjes, de periode van uitgaan… Net wegens die kleine slaagkans wordt zo nadrukkeli­jk gehamerd op het behalen van een volwaardig diploma. Zodat topsportst­udenten die afhaken, probleemlo­os opnieuw kunnen overstappe­n naar een ‘normale’ school. moet worden betaald door de ouders, een fractie van het totaal, is afhankelij­k van de sport en bedraagt maximaal 6.000 euro. Voor een topsportop­leiding atletiek, bijvoorbee­ld, betaal je 900 euro per schooljaar plus 16 euro per dag in het internaat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium