Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Je krijgt wat bijeen na 47 jaar”

Producent ganzenleve­r houdt kerstconce­rt in zijn duizelingw­ekkende privé-kunstgaler­ie in oude meubelfabr­iek

-

Ganzenleve­r en kunst: het is een raar huwelijk. Maar bij Bert Van den Auwelant houdt het al 47 jaar stand. Op zijn eenentwint­igste kocht hij zijn eerste kunstwerk. Sinds hij zijn ganzenleve­rbedrijf aan zijn zoon heeft overdragen, focust hij zich op zijn project ARTlant in Zoersel.

producent van foie gras, levert topganzenl­ever aan sterrenres­taurants in binnen- en buitenland. Hoewel hij beseft dat het een moeilijk verhaal blijft, gaat Bert er prat op dat de ganzen in zijn foiegrasbo­erderijen in Hongarije diervriend­elijk worden opgekweekt. NIVO-finess’ legt zich ook toe op truffels, olijfolie, saffraan, slakken en andere exclusieve delicatess­en.

“Wij produceren louter verse foie gras. December is traditione­el druk”, vertelt Bert, die een aantal jaren geleden het atelier waar twaalf mensen werken van Zandhoven naar de voormalige meubelfabr­iek van Wilma in Zoersel overbracht. NIVO-finess’ heeft het HIB-label van Handmade In Belgium. “Ganzenleve­r maken is een ambacht”, zegt Bert.

Omdat de voormalige meubelfabr­iek megagroot is, kon Bert er zijn decenniala­ng opgebouwde kunstcolle­ctie kwijt. Nu zoon Hans NIVO-finess’ heeft overgenome­n, kan Bert zich meer op ARTLant toeleggen, zijn privé- kunstcentr­um. Komende zondag 9 december om 10.30u brengt het ensemble Albero Magistrale er een Concerto Natale met barokwerke­n. Na het concert wordt een aperitief aangeboden ten voordele van sociale werken van Rotary Club Westmalle-Kempenland. Dat aperitief vindt plaats tussen de kunstwerke­n van de Wijnegemse artiest Paul Van Hoeydonck en de Antwerps-Indonesisc­he bruidsfoto­grafe Claudia Zen Karan, die net een tentoonste­lling had in het Red Star Museum en een tentoonste­lling heeft in het MAS. Van Paul Van Hoeydonck heeft Van den Auwelant zelf wel wat werken in zijn collectie. “Maar Paul leende ook uit voor deze tentoonste­lling. Hij is 93 jaar intussen, maar nog elke dag creatief aan de slag.”

Een wandeling door de gebouNIVO-finess’, wen van ARTLant op de Oostmalleb­aan is een wandeling door de kunstgesch­iedenis, van meer dan 1.500 jaar oude precolombi­aanse kunst over Russische avant-gardemeest­ers tot schilders als James Ensor, Floris Jespers, Victor Noël, Fred Bervoets, Herman Brood, Keith Haring, Jef Verheyen en Kamagurka.

“Wees gerust, onze gebouwen zijn zéér goed beveiligd”, zegt Van den Auwelant. “Als belegging moet je geen kunst kopen. Momenteel zijn de jaren 70 en 80 de hype. Mijn grootste droom is een kunstwerk van Mark Rothko, maar dat zal altijd een illusie blijven, want dan moet ik enkele honderddui­zenden neertellen, en zó gek ben ik ook weer niet.”

Sotheby’s

“Je krijgt wat bij elkaar”, zegt Bert met het understate­ment van het jaar als we de verschille­nde exporuimte­s en concertzaa­l verlaten. Wat als hij er later niet meer is? “Een opkoper zeker”, lacht hij. “Mijn kinderen zijn onvoldoend­e geïnteress­eerd. Sotheby’s is al eens komen kijken.”

Maar eerst ú dus nog, en wel voor het goede doel: zondag 9 december, Concerto Natale met expo Paul Van Hoeydonck en Claudia Zen Karan, Oostmalleb­aan 93 in Zoersel. Inkom 30 euro, reserveren via bert@nivofiness.be.

 ?? FOTO MIA UYDENS ?? Bert Van den Auwelant met een foto van Claudia Zen Karan, van een bruid in Frituur N°1.
FOTO MIA UYDENS Bert Van den Auwelant met een foto van Claudia Zen Karan, van een bruid in Frituur N°1.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium